Извънредно! Възобновяват плановия прием и операциите в болниците

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Плановият прием и операции в болниците ще бъдат възобновени от понеделник. Това съобщи здравният министър Стойчо Кацаров.

От близо месец лечебните заведения приемат и оперират само спешни пациенти заради големия брой заразени с COVID-19.

Натискът върху болниците намалява. Свободните интензивни ковид легла всеки ден се увеличават, отчете здравният министър. За това от понеделник се възстановяват плановите операции и прием в болниците.

„Така че да не пречим и на лечението на болни с други заболявания, защото хората боледуват не само от COVID“, каза д-р Стойчо Кацаров, служебен министър на здравеопазването.
Решението за леко отпускане на противоепидемичните мерки Кацаров аргументира с намаляващата заболеваемост в страната. Според него сравнение на епидемичната обстановка у нас и в Европа не може да се прави.

„Разбира се го казвам на шега, те се учат от нас, но сравненията не са уместни. Условията в различните държави са най-различни. И подходите са различни. Аз смятам, че подходът е добър. Не наложихме локдаун и въпреки това се справихме с епидемичната вълна“, смята д-р Кацаров.
Няма данни за случаи на варианта Омикрон в България. А Националният център по заразни и паразитни болести ще получи допълнителни средства, за да изследва повече проби за варианта от Южна Африка. Така пробите няма да се изпращат до лаборатории в чужбина.

„За да може ако се появи такъв вариант на вируса в нашата страна да научим веднага, а не след няколко седмици“, поясни здравният министър.
Най-рано в средата на декември „Пфазйер“ ще започне доставките на опаковките с ваксина за деца от 5 до 11 години в ЕС.

„Дозата е три пъти по-малка. Докато при тази за юноши и възрастни е 20 микрограма – педиатричната е 1-0 микрограма. Именно за това и тя е в различна опаковка“, обясни Богдан Кирилов – директор на Изпълнителната агенция по лекарствата.
И при най-малките ще се поставят 2 дози в интервал от 3 седмици. Децата с хронични заболявания могат да се ваксинират.

„Когато едно заболяване е контролирано ваксината може да бъде поставена. Всички останали състояния, при които има остро протичане, е добре да бъде отложено за следващ момент“, допълни Богдан Кирилов.
Колко флакона за деца ще пристигнат в България все още не е ясно. Очаква се Европейската агенция по лекарствата да разреши ваксинация с бустерна доза и от ваксината на „Янсен“. Предложението е тя да се поставя 2 месеца след първата игла.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар