Извънредно! В Германия заменят „Зеленият сертификат“, с 2G гривни за ваксинирани

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Най-големият град в германската провинция Хесен – Франкфурт на Майн, въвежда от 27 декември 2G гривна (ваксиниран или преболедувал, на немски – geimpft, genesen – 2G) за клиенти на дребно след коледните празници, съобщава БНР. Носенето на гривната е доброволно и властите уверяват, че няма да служи за събиране на данни.

За да се предотврати евентуална злоупотреба, цветовете на гривните ще се променят всяка седмица. Кметът Петер Фелдман коментира, че по този начин ще се избягват дългите и тесни опашки пред магазините в края на годината.

Независимо от гривните, клиентите ще трябва да носят валидни удостоверения за ваксинация и лични карти, тъй като е възможно да има проверки от градската полиция, предупреждават местните власти.

Италия, Франция и Великобритания регистрираха рекорден брой новозаразени. Италия отчита 44 600 нови случая за четвъртък, което е рекорд от началото на пандемията. Около 1/3 от случаите се дължат на варианта Омикрон, като се очаква скоро той да стане доминиращ в Италия. Франция регистрира вчера близо 88 хиляди нови случаи, което също е рекорд на заразените за един ден от началото на пандемията. Във Великобритания бяха регистрирани 119 789 нови случаи. Ръстът на новите случаи на седмична база е 678 165.

Чехия налага от 27 декември 2021 г. задължителен PCR тест за всички пристигащи граждани в страната, съобщи Министерството на външните работи. Той трябва да бъде направен до 72 часа преди влизане в Чехия. Това изискване няма да се прилага при пътници, които са си поставили бустерна доза ваксина против COVID-19.

За деца под 12 години не се прилагат каквито и да е ограничителни мерки, уточнява българското посолство в Прага.

Остава изискването за попълване на електронен формуляр на пътуващия, който трябва да се представи при поискване на граничния пункт. Формулярът може да бъде открит тук.

При нужда от съдействие българските граждани могат да се обръщат към посолството в Прага на: +420 222 212 011; +420 222 211 258, както и на дежурен телефон в извънработно време: +420 774 790 991. Сигнали може да се подават и на имейл Embassy.Prague@mfa.bg.

От 27 декември и Дания въвежда нови изисквания за влизащите в страната пътници. Гражданите, които нямат разрешение за пребиваване в Дания, следва да представят отрицателен резултат от тест за COVID-19. Той може да бъде PCR тест, направен до 72 часа, или бърз тест, проведен в рамките на 48 часа преди влизането в страната. Пътуващите, които имат разрешение за пребиваване в Дания, могат да избират дали да направят тест преди пътуването си или в рамките на 24 часа след пристигането в страната.

Изискването важи и за ваксинираните, но не и за преболедувалите в рамките на до 180 дни от установяването на коронавирусната инфекция. Мярката не се прилага и за деца под 15 години.

При нужда от съдействие, българските граждани могат да се обърнат към посолството в Копенхаген на: +4539630001; +4539630003 и в извънработно време на тел.: +45 41 276251, или на e-mail: Embassy.Copenhagen@mfa.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар