Извънредно! Ген. Радев разпореди: Борисов да каже защо мрем като мухи

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Преди да говори за избори въобще, премиерът е длъжен да даде отговор за високата смъртност у нас. За това призова президентът Румен Радев след тържествения водосвет на бойните знамена в София.  

“Сега е времето да се провеждат консултации за парламентарните избори. Половин година хиляди българи протестираха за предсрочни и честни избори, а премиерът се криеше и протакаше, за да може той да организира изборите. Сега говори, че някой друг искал да отлага – това е безочие. Явно шеметните предизборни обиколки на премиера му пречат да се ориентира в същността на консултациите.”

Целта на консултациите не е датата, а начинът на провеждане на изборите. Решението за датата го взема президентът, но начинът за провеждане се определя от Министерския съвет и парламентарното му мнозинство. Посочих възможно най-ранната дата, за да има мобилизация в работата на институциите, но до момента виждам само обещание, а не конкретни резултати, законова, организационна или логистична подробност за тези избори, коментира държавният глава.

За разлика от премиера, за мен е важно и има значение как ще се гарантира здравето и конституционното право на вот на българите. За мен има значение ефективността на предизборната кампания, която да изкара хората да гласуват. Има значение сертифицирането на машините. Има значение как ще гласуват българите в чужбина, обясни президентът. За първи път ще правим избори по време на пандемия, което изисква друга организация, допълни той.

Запитан дали има промяна на датата, Радев отговори: Към момента нямам постъпила надеждна информация от правителството, която да гарантира законова и логистична организационно готовност. Трябва да има категорично промени в закона, за да могат да гласуват и хората в изолация, както и друг тип организация, допълни Радев.

Консултациите на президента продължават. Днес със сдружението на малките общини, утре с НСОРБ, след това с обществения съвет на ЦИК и ръководството на ЦИК. Както и видеоконферентна среща с представители на българите зад граница. Събота и неделя ще са консултациите с извънпарламентарните партии, а след това и с парламентарните

Позицията на ДПС не ме учудва, коментира Радев декларацията на движението, с която то даде знак, че няма да го подкрепи за втори мандат. “Логично е партията на г-н Пеевски да подкрепи Борисов за президентските избори – те са ортаци и в бизнеса и в политиката. Още повече, че Борисов е довереното лице на турския президент Ердоган, който поздрави конференцията на ДПС”, каза Радев.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар