Извънредно! Европейската комисия подкрепи протестите у нас

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Винаги ясно сме заявявали, че мирните протести са основно право във всяка демократична страна, заяви  говорител на Европейската комисия по повод продължаващите многохилядни демонстрации в България с искане за оставката на главния прокурор Иван Гешев и премиера Бойко Борисов.

“Ние подкрепяме правото на мирен протест”, каза Кристиан Виганд във вторник, отговаряйки на въпрос за позицията на Съединените щати, в която бе заявена ясна подкрепа за протестите у нас.

Същевременно завеждащият пресслужбата на ЕК Ерик Мамер уточни, че Европейският съюз има собствена позиция и не е задължително да реагира на чужди позиции.

“Имаме ясна позиция, когато става дума най-вече за върховенството на закона и няма какво да добавим на този етап”, допълни той, цитиран от БНР.

Преди ден ЕК отказа да коментира протестите в България, но уточни, че прилага Механизма за сътрудничество и проверка. “Той е в действие и е нашето средство да следим положението с върховенството на закона, включително в България”, каза говорителят в понеделник. “Нищо не се е променило по този въпрос. Очите ни със сигурност не са “широко затворени”, допълни той, цитиран от БТА.

В сряда френската посланичка Флоранс Робин първа от представителите на страните в ЕС реагира официално на протестите в България.

“Привързаността на България към Европейския съюз ни изпълва с увереност. За да продължи да гори европейският пламък, трябва да бъдем бдителни за върховенството на закона и свободата на печата – за стабилна и необратима правова държава съгласно ангажиментите, поети от нея при влизането ѝ в Европейския съюз”, каза тя по повод днешния национален празник на Франция.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар