Извънредно! ЕС излови кражбите на Боко… Иска си €6 милиона, задигнати от МВР.

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) настоя МВР да върне близо 6 милиона евро в бюджета на ЕС заради сериозни нарушения при търг за автомобили.

Службата твърди, че е възможно служители на министерството да са извършили и престъпна злоупотреба с власт, а препоръката е българската прокуратура да проведе разследване.

Вътрешното министерство е използвало парите за покупка на високопроходими автомобили от складови наличности, вместо нови. Проверката на ОЛАФ е започнала през юли 2018 г. след сигнал за измама и присвояване на средства от европейския фонд за вътрешна сигурност, управляван от МВР.
Разследването на ОЛАФ е приключило през декември миналата година, съобщава БТА. Европейската служба препоръчва парите да бъдат върнати и да започне разследване срещу служители на министерството. От МВР отказаха коментар по темата.
Става дума за доставката на 350 високопроходими превозни средства за нуждите на МВР (до този момент се знаеше, че поръчката е за 290 джипа – бел.ред.). От ОЛАФ са разпитани всички основни участници в подготовката и изпълнението на търга. Всички заинтересовани страни в разследването са сътрудничили изцяло на европейските служители.

Европейската служба е установила, че МВР е допуснало нарушение заради едностранна промяна на тръжните условия и вместо високопроходими автомобили е избрало да осигури автомобили от друг клас (SUV). Разследването е приключено с препоръка към Европейската комисия да възстанови 5 948 569 евро.
На българската прокуратура е препоръчано да обмисли откриване на наказателно разследване за злоупотреба с власт в полза на трета страна. Гешев обаче се ослушва.
Оферти подават 11 кандидати. До отваряне на ценовите предложения са допуснати четирима, а другите 7 са отстранени по различни причини.
За изпълнител на поръчката е избрана компанията “Българска автомобилна индустрия” ЕАД на бизнесмена Гриша Ганчев с цена от близо 14 млн. лв. с ДДС за 290 джипа. Високопроходимите автомобили са марка “Грейт Уол”, като цената на един джип е 44 158 лв. с ДДС и има гаранционна поддръжка от 5 години или 100 000 км за 3840 лв.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар