Извънредно! ЕС иска Брекзит без споразумение и незабавни митнически проверки на британските стоки и граждани

България, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Ако няма споразумение ЕС, незабавно ще приложи правилата си на границата с Обединеното кралство.

Европейският съюз обяви, че е приключил подготовката си за излизането на Великобритания от структурите на Общността без споразумение. „Тъй като става все по-вероятно Обединеното кралство да напусне ЕС без споразумение на 12 април, Европейската комисия днес приключи подготовката си за развод без споразумение“, се казва в изявление на ЕК, предават AFP и „Фокус“.

Агенцията припомня, че само преди броени дни Брюксел се съгласи да отложи Брекзит. По план той трябваше да стане факт на 29 март тази година. ЕК очерта мерките в 13 ключови области, от правилата за въздухоплаването и автомобилния транспорт до регулациите на пътуванията, риболовните права и банковото дело.

„Мерките на ЕС за непредвидени обстоятелства няма да – и не могат – да смекчат цялостното въздействие на сценария без сделка, нито пък по някакъв начин да компенсират липсата на готовност или да възпроизведат пълните ползи от членството на Великобритания в ЕС“, се казва в разпространения текст. „Тези предложения са с временен характер, ограничени по обхват и ще бъдат приети едностранно от ЕС. Те не са мини-сделки и не са договорени с Обединеното кралство“. Последното изречение е насочено към многобройните поддръжници на Брекзит в британския парламент, които твърдят, че мерките за непредвидени обстоятелства ще означават, че излизането на страната от

ЕС няма да бъде толкова лошо, колкото много предполагат. Ако няма споразумение ЕС, незабавно ще приложи правилата си на границата с Обединеното кралство – включително митнически проверки, инспекции на безопасността на храните и проверка на стандартите, което ще доведе до закъснения на натоварените пунктове за пресичане, като пристанищата на канала и тунела под Ламанша. Британските граждани, които пътуват до ЕС, ще бъдат ограничени до 90-дневен престой и ще бъдат подложени на по-строги проверки на паспортите – включително евентуално искане да докажат целта на посещението си и че разполагат с достатъчно средства, за да се издържат.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар