Извънредно! Ето секторите, които ще се възползват от мярката 60/40

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Правителството одобри постановлението за това как фирмите да бъдат подпомагани от държавата, за да се запази заетостта на служителите, предаде бТВ.

В засегнатите сектори схемата за финансова помощ ще бъде 60:40 – 60% от заплата ще се поемат от държавата и 40% ще се покриват от работодателя.

Секторите, които ще могат да се възползват от мярката са търговия на дребно (без търговия с автомобили и мотоциклети), сухопътен транспорт, пътнически и въздушен транспорт, хотелиерство, ресторантьорство, питейна дейност, кино салони, туристическа дейност, артистична дейност, предучилищна и училищна дейност, спорт и др.

„Тези работодатели ще могат да кандидатстват още от утре за компенсации в Агенцията по заетостта, като до 7 дни ще получат решение и в срок до 5 дни след това ще получат средства от Фонд „Безработица“, уточни социалният министър Деница Сачева.

По думите ѝ от мярката ще могат да се възползват всички компании, които успеят да докажат спад на продажбите с 20 на 100 в сравнение с месец март 2019 г. Новооткритите фирми също ще могат да кандидатстват, но при други условия.

Дори човек да е започнал работа на 12 март, той попада в мерките на постановлението, но не и ако трудовото правоотношение е сключено след датата на обявяване на извънредно положение“, добави ресорният министър и заяви, че ще може да се кандидатства онлайн.

Ще се създаде публичен регистър с фирмите, които ще получат държавна помощ. Предвиден е строг контрол срещу злоупотреби от Агенцията по труда и НАП. При установяване на подадена грешна информация – фирмите ще трябва да върнат взетите пари.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар