Чобанов

Извънредно! Журналистът Атанас Чобанов е заплашен от покушение в България

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Българският разследващ журналист Атанас Чобанов е бил предупреден от западните партньорски служби за непосредствена заплаха от физическа саморазправа на територията на България. Сигналът е бил получен веднага след последното разследване на разследващия сайт на Чобанов BIRD.bg.

“В петък в 12:05 получих обаждане от официално лице от чуждо правителство, че съм под непосредствена заплаха и те са длъжни по закон да ме уведомят. Заплахата е локална за България, но аз в момента съм в чужбина. Уведомих веднага българските служби, които бяха в неведение. До момента нямам никакво официално потвърждение, че нещо се предприема по този случай.

В позиция на Инициативата за свободни медии на Балканите (BFMI) за EURACTIV се изразява силно безпокойство от заплахите за физическа разправа срещу един от най-изявените разследващи журналисти в България и на Балканите Атанас Чобанов

Организацията напомня, че Чобанов е автор на един от най ярките разследвания, предизвикали сериозни сътресения в политическото пространство на България и допринасели за ключови разкрития в България.

Организацията обявява, че ще ангажира целият си капацитет в защита на журналиста, чиято работа е на прицел и финансово с поредното за Балканите SLAPP дело за милион лева, целящо заглушаването на свободна медия.

Инициативата за свободни медии на Балканите бе основана от Джеймс Пардю заедно с разследащият британски журналист Джон Суини, бившият директор на BBC Питър Хорокс, Марк Нелсън от американските National Endowment for Democracy и Center for International Media Assistance (CIMA) както и други изявени европейски журналисти.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар