Извънредно! Заседналият кораб край Камен бряг потъва

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Заседналият кораб „Vera Su“ край Камен бряг потъва. Това съобщи пред журналисти министърът на транспорта Христо Алексиев, който заедно с министъра на околната среда, е на място.

„В хамбара (б.р. – вероятно има предвид трюма) се пълни вода – това е установено, което означава, че корабът потъва“, съобщи той. „Наш приоритет е запазването на човешкия живот“, добави Алексиев.

9-членният екипаж все още не дава съгласие да бъде евакуиран, но държавата е в готовност. Направени са съоръжения за изтегляне на моряците, стига да поискат.

„Ситуацията е много сложна. Не може да вкараме тежка спасителна техника, защото сме в защитена зона, а времето е лошо – духа силен вятър и вълните са 4 бала“, посочи министър Алексиев.

Според вицеадмирал Румен Николов, ръководител на спасителната операция, все пак няма драстично наводняване и запълване на трюма и превозваният в кораба карбамид е сух. Проникването на водав кораба може да е и от вентилационните отвори, смята Николов.

Министерството на околната среда започва мониторинг на морската вода на разстояние 1 км от кораба. „Карбамидът не е опасен за околната среда. По-опасно е лекото дизелово гориво в резервоарите, Няма да допуснем спасителна операция, която да застраши околната среда“, обясни екоминистърът Асен Личев. По думите му карбамидът би умъртвил рибите и мекотелите, ако е в концентрация 150-160 пъти повече от тази, която е в момента. „При това вълнение такава концентрация няма как да се създаде“, каза Личев. Взетите днес проби били с по-добри от вчерашните.

Част от горивото в резервоарите на кораба вече е източено. Утре сутринта плавателен съд с цистерни ще подходи към „Вера Су“ за поредно източване. „Не може да използваме големи съдове, а и целта не е да бъде източено изцяло горивото, защото то е нужно да работят двигателите на кораба. Благодарение на това плавателният съд е стабилизиран и устоява на силните вълни“, обясни    вицеадмирал Румен Николов.

Според него утре сутринта времето ще е подходящо за разтоварване на кораба. Направена е организация за прехвърляне на товара на самоходна платформа със собствен кран.

По повод критиките, че държавните институции не са реагирали навреме при сигнала за засядане на кораба преди няколко дни, служебният министър на транспорта  Христо Алексиев обясни: „Европейската агенция за морска безопасност не смята, че карбамидът е опасен товар. Затова задържането на кораба още в първия ден, без да се даде възможност на корабособственикът да реагира, можеше да се приеме като враждебен акт от страна на България и група намеса в търговските отношения. Можем да бъдем осъдени за това. Така действат пиратските държави“.

Алексиев обясни, че е предприел по-сериозни и конкретни действия, след като корабособственикът предложил да изхвърли 1000 т от товара в морето и след това да се премине към изваждане на кораба.

Кризисната ситуация принуди министър-председателя Стефан Янев да създаде координационна група. За нейни ръководители са определени именно Личев и Алексиев. В групата влизат още заместник-министърът на отбраната Пламен Йорданов, заместник-министърът на външните работи Василий Такев, заместник-министърът на правосъдието Мария Павлова и заместник-министърът на вътрешните работи Таня Петрова.

Успоредно с това Янев говори по темата пред БНТ. И той заяви, че държавата не се е забавила с реакцията си. В първите дни страната ни изчаквала действия от корабособственика и застрахователя. После се се оказало, че „липсват законова база и правила, които да отговарят на международното морско право“. Акцията по изтегляне са затруднявала от факта, че заради скалите в района не могат да влязат по-големи съдове. В момент чужди фирми правели анализ на ситуацията в опит да помогнат. Янев също каза, че товарът не е чак толкова опасен.

Разходите по изтеглянето на кораба са за сметка на държавата. Когато съдът бъде изтеглен, ще бъде задържан, докато сумите не бъдат възстановени, обясни още премиерът.

 

„И СЛЕДВАЩИЯТ ЩЕ БЪДЕ УВОЛНЕН“

По-рано днес пред bTV говори и уволненият вече шеф на „Морска администрация“ Живко Петров. Именно неговата институция бе посочена от правителството за виновник. Петров призна, че „Морска администрация“ се занимава предимно с административни неща. Но добави, че едва двадесетина души работят в аварийното звено, като на тяхно разположение са няколко катера. Освен това липсвали закон и бюджет, чрез които спешно институцията да наема техника. „Ако нещата останат така, и следващият директор ще бъде уволнен, а съответният министър ще се упражнява“, обобщи кап. Петров.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар