Извънредно! Затягат още карантината у нас

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

След вчерашната следобедна пресконференция имаме 8 нови случая на заразени с коронавирус, което прави 16 за последното денонощие, или общо 354 лица. Това разкри на редовния си брифинг Венцислав Мутафчийски.

„Нямаме нова област. Имаме един пациент в Сливен, установен е след пътуване до САЩ. Ето ги и по градове: Благоевград 10, Варна 17, Бургас 14, Велико Търново 2, Габрово 2, Добрич 6, Кърджали 5, един нов от снощи, Кюстендил 2, Ловеч 1, Монтана 16, Пазарджик 7, Перник 5, Плевен 8, Пловдив 21, един нов, Сливен 4, един нов, Смолян 7, София 221, 13 нови там, Стара Загора двама, Шумен, трима, Хасково един. 127 са в болница, 13 са в интензивни отделения интубирани. Излекувани се водят 15“, каза той.

„66 години е средната възраст на починалите у нас, на 51 е най-младият“, добави Мутафчийски.

„Събиране на повече от 2 лица не е разрешено“. Това предупреди  Мутафчийски на брифинг в Министерски съвет.

„Много хора се чувстват накърнение, че им се отнема правото на движение. Получавам по 100 имейла и нямам физическа възможност да отговоря. Няма да отговарям вече на нито 1“, каза още председателят на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса.

„Целият свят пламти като пожар, а ние се разхождаме, моля ви“, възмути се той.

„Тези мерки не са, за да унижават хората, затова и маските са задължителни за болни хора, за всички други лица са препоръчителни. Те създават фалшива сигурност“, коментира още ген. Мутафчийски.

„Най-масовото нещо в българския народ е неговият телефон. Възможно е да се въведат допълнителни мерки с SMS уведомяване. Ние следваме добрите практики, които се въвеждат в света. Това е нестандартна ситуация, няма как със стандартни мерки да бъде преодоляна.

Получаваме много сигнали от възмутени граждани и работодатели, има огромни неудобства в тази насока, ние също имаме семейства и изпитваме неудобства, но това е единственият начин да се спасим“, заключи шефът на ВМА.

Карантината в Банско ще бъде свалена. Това обяви  още шефът на щаба за борба с коронавируса Венцислав Мутафчийски.

„Карантината в Банско е до 31 март. Тя ще бъде свалена и Банско ще премине на режим, който ще е същият като други градове“, каза той.

Запитан за липса на дезинфектанти по аптеките, той отговори: „Вчера лично проверих и в 8 от 10 аптеки имаше дезинфектанти. За съжаление, има прлоблем с маските, и той е в глобален мащаб. Във Франция са поръчани 1 млрд. маски и няма. Изчерпват се предпазните облекла, има голям дефицит на тестове“.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар