Извънредно! Здравният министър предложи мек вариант на ограничения

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Няма място за паника, ситуацията е сериозна, но не е излязла от контрола ни. Ниското ниво на ваксинация обаче налага нови мерки. Това обяви здравният министър Стойчо Кацаров на брифинг за противоепидемичните мерки в страната. С него са съветниците му, сред които и проф. Мира Кожухарова, както и директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова. Отсъства обаче главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, който бил в болнични.

Последното място по ваксинации ни отрежда първо място по смъртност, повтори министърът. Въпреки вълната, ваксинацията продължава, създали сме условия за това, увери той. 85% от починалите са хора над 60-годишна възраст, затова продължаваме да настояваме да се ваксинират възрастните хора, каза още Кацаров. За училищата той коментира: “Училищата ще започнат присъствено. Децата не са длъжни да плащат цената на това, че ние възрастните не направихме така, че да се ваксинират учители и родители”. Не се изключва обаче и неблагоприятно развитие на ситуацията на по-късен етап.

До края на деня ще бъдат предложени следните противоепидемични мерки в страната, които да влязат в сила от 7 септември, обяви зам.-министър Александър Златанов:

– групови занятия в езикови и образователни центрове се допускат при максимум 10 човека в помещение;

– преустановяват се посещения в детски центрове и други места за услуги за деца;

– конференции могат да се провеждат до 30 човека в помещение и заемане на максимум 30% от капацитета;

– преустановява се провеждането на тимбилдинги и др. колективни мероприятия;

– преустановява се провеждането на масови мероприятия като фестивали и др.;

– кина и др. могат да запълват до 50% от капацитета си;

– посещенията на музеи и галерии се допускат при 1 човек на 8 кв.м;

– посещенията в центрове, школи и др. за танцово и музикално изкуство се допускат при максимум 10 човека в помещенията;

– спортните състезания се допускат на закрито без публика, а на открито – при запълване на 30% от капацитета;

– посещенията във фитнес зали се допускат при запълване на 30% от капацитета;

– провеждането на колективни спортове на закрито се преустановява;

– посещенията в заведенията за хранене, игрални зали и пр. се допускат само от 7 до 22 часа при отстояние от 1.5 м на масите и заемане на до 6 души на маса;

– допуска се провеждането на събития от частен характер до 30 лица на закрито и до 60 лица на открито;

 

Очаквайте подробности

 

ПРЕДИСТОРИЯ

Както е известно, въвеждането на нови ограничения беше отложено, за да се търси съгласие със засегнатите бизнеси. На този етап обаче то изглежда невъзможно. Планът на МЗ за поетапно въвеждане на ограничения според заболяемостта трябваше да бъде задействан преди седмица, но министърът уверява, че вълната все още е под контрол. Ситуацията в страната се влошава, а мерки на практика няма – отчитат се хиляди проверки, но малко нарушители. Дори в Народното събрание вчера РЗИ успя да глоби само двама депутати, въпреки че нарушителите са много повече и се виждат ежедневно в кадрите от пленарна зала.

В понеделник главният здравен инспектор най-сетне предложи нови ограничения, но само предизвика протести и коментари с обратен знак от служебния премиер Стефан Янев, който държи бизнесът да работи и животът да тече нормално. Междувременно половин България е в червената зона, вече имаме област в тъмночервената – Търговище, а смъртността ни е втората най-висока в ЕС и вероятно днес при обявяването на новите данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията ще се е увеличила още.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар