Извънредно! Здравният министър разкри скандални нарушения с трансплантации в болница “Лозенец”

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
Здравният министър Стойчо Кацаров разкри шокиращи нарушения с трансплантациите в болница “Лозенец”.

От 2019 г. до 27 април 2021 г. в болницата са извършени 14 трансплантации на бъбрек от живи донори. Всички донори са “племенници” от Украйна и Молдова, а реципиентите са “чичовци” от Израел, Япония, Оман и пр. 

“Има всички основания да се смята, че това не са роднини, както изисква законът”, обяви министърът. Заради тези нарушения и заради източване на касата чрез фалшиви хоспитализации Кацаров е поискал смяната на съвета на директорите. 

“Агенция “Медицински надзор” има процедура за проверка, когато има съмнение, че хората не са роднини, тъй като това е криминално престъпление. Тя е извършвала проверки и е получавала информация от съответните държави – държавите на реципиентите – Израел, че това са фалшиви самоличности. Тези документи са постъпили в Министерството на здравеопазването, но не е последвала никаква реакция”, обясни служебният здравен министър. 

През април пък в болницата е извършена трансплантация на черен дроб от трупен донор, като получилият го е избрал след телефонно обаждане, като е пренебрегнат изготвения списък от агенцията за Медицински надзор. Получилият органът “е човек с най-висок статус в държавната администрация“, каза Кацаров, но допълни, че законът не му позволява да даде подробности. 

“Цялата документация още днес ще бъде представена на МВР”, подчерта той. 

Служебният министър припомни, че още през ноември имаше журналистическо разследване, след което проверка през януари установи, че над 60 пациенти са били записани в болница “Лозенец”, без да са лекувани. “В деня за проверка болницата е върнала парите, обяснявайки, че е станала техническа грешка. За мен е неприемливо, няма как да има 60 технически грешки”, подчерта министърът. 

За миналата година болницата има загуба от над 21 млн. лева, броят е бил 23% на заетите легла – средно 8 легла от 10 са били свободни, обясни Кацаров.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар