Извънредно! Здравното министерство съкрати срока за поставяне на бустерна доза (видео) Здравното министерство съкрати срока за поставяне на бустерна доза (видео)

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Здравните власти съкратиха срока за поставянето на бустерна доза след първа и втора игла от ваксина срещу COVID-19. Той ще бъде намален от 6 на 3 месеца. Само при ваксинирантие с „Янсен“ този период ще бъде 2 месеца, тъй като това е препоръката на експертите. Поводът за взетите решения е Омикрон и бързото му разпространение, съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев дава брифинг в здравното министерство.

„Основният въпрос беше да приемем официално съкращаване на срока от шест на три месеца. В Европа има всякакви схеми. Изследванията показват, че три месеца имат максимален ефект“, обясни главният държавен здравен инспектор. Единствено за ваксината на „Янсен“ този период ще бъде в рамките на два месеца.

От утре хората вероятно хората ще могат да си поставят бустерни дози по новите срокове.

Здравните власти взеха решение и за удължаване на срока за поставяне на противогрипна ваксина за хората над 65 години. Те ще могат получат такава до края на месец януари заради имунизацията срещу коронавируса. Общопрактикуващите лекари са помолили за тази промяна, тъй като има голям интерес и към ковид ваксината, и към противогрипната. Между поставянето на двете обаче трябва да има 14-дневен интервал.

Взето е и решение за удължаване на програмата за ваксините срещу ротавирус – предстои насоките да бъдат качени на сайта на Министерството на здравеопазването.

Никъде по света няма препоръка за поставяне на бустерни ковид дози при децата, уточни Кунчев.

Правителството отпусна 100 млн. лв. за финансовите стимули за ваксинация на пенсионерите

По-рано днес правителството отпусна 100 млн. лв. по бюджета на Държавното обществено осигуряване /ДОО/ за насърчаване на ваксинацията срещу COVID-19. Със средствата Националният осигурителен институт /НОИ/ ще изплаща еднократна добавка от 75 лв. към пенсиите на всички пенсионери със започнал, завършен ваксинационен курс или с поставена допълваща (бустерна) доза.

Хората, които до 31 декември 2021 г. имат завършен ваксинационен курс, ще получат допълнителното плащане с пенсиите си за февруари догодина. Еднократна добавка от 75 лв. ще бъде изплатена и на възрастните, които в периода от 1 януари до 30 юни 2022 г. завършат пълния ваксинационен курс или поставят допълваща (бустерна) доза ваксина. Същият финансов стимул ще получат и пенсионерите, които поставят първа доза ваксина от 1-ви до 30 юни 2022 г.

Пенсионерите не трябва да подават заявление за получаването на средствата, нито да изпращат зелен сертификат или други здравни документи до държавните институции. Информацията за хората, които имат право на еднократна добавка, ще се обменя всеки месец по служебен път между НОИ и Министерството на здравеопазването. Допълнителните средства към пенсиите ще се изплащат през месеца, следващ месеца, през който осигурителният институт е получил информация за правоимащите, гласи още правителственото решение.

Вече има повишаване на броя на ваксинираните заради финансовите стимули за пенсионерите, заяви министърът Асена Сербезова след заседанието на кабинета и подчерта нуждата от ваксинация, особено при по-възрастните.

„В очакване сме на нова вълна, в очакване сме на Омикрон и сме длъжни да подготвим с всички усилия, средства и ресурси обществото, за да може да минем през вълната с възможно най-малко загуби“, посочи Сербезова.

Надеждите на кабинета са до началото на февруари да се ваксинират поне 300 000 души над 65 г.

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiranКоментари

Коментара


loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Екипът на informiran.net не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна. Политика за поверителност