Извънредно! Измислиха Африканската чума и в Пернишко

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Първи случай на Африканска чума по свинете бе регистриран в стопанството „Витошко – Студена”, съобщиха от областната управа в Перник. Заразата дошла от диво прасе, открито в капан в района на ловното стопанство (землището Ярлово, община Самоков, Софийска област).

Областният управител веднага свика извънредно заседание на Областната епизоотична комисия, на което бяха предвидени спешни мерки за справяне със ситуацията. “До момента област Перник е една от трите области в страната, която е успяла да се опази от заразата. За да не допуснем да се появи Африканската чума по свинете в обекти тип “заден двор“ е нужно да се вземат повече спешни мерки и да предвидим варианти за взаимодействие.“, заяви губернаторът.

В синхрон със заповед на министъра на земеделието, областният управител заяви, че настоява за монтирането на информационни табели, свързани с Африканската чума по свинете, мерки за превенция и биосигурност към туристите, пастирите и дървосекачите. По обезопасяване и охрана на територията ще работят екипи на Областната дирекция на МВР- Перник, както и представители на ловни стопанства и дружинки.

Очакват се заповеди от БАБХ и Изпълнителната агенция по горите да определят конкретен обхват на инфектираната зона в рамките на 200 кв. км. (около 8 км. в диаметър от мястото), за да стане ясно къде ще бъде забранен ловът и достъпът на ловци, туристи, гъбари, търсачи на трюфели, дървосекачи и др. Попадащи в инфектираната 8-километрова зона на наблюдение от област Перник по данни на областния управител и директорът на Югозападно горско предприятие Благоевград, са Боснек и Чуйпетлово. Директорът на ЮЗДП Дамян Дамянов каза още, че ловците са изградили близо 50 капана за у дива свиня, а в държавните райони капаните са 90.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар