Извънредно! Изследователи от Оксфордсия университет започват нови изпитания „на тъмно”

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Изследователи от Оксфордсия университет започват нови изпитания „на тъмно”, за да установят дали разработената от тях съвместно с компанията „Астра Зенека“ ваксина срещу коронавирус е ефикасна върху деца и подрастващи, предаде ДПА.

Като начало препаратът ще бъде тестван върху 300 доброволци на възраст между 6 и 17 години. Андрю Полард, ръководител на изпитанията с оксфордската ваксина припомни, че повечето деца са сравнително рядко инфектирани от новия коронавирус.

Лекото и безсимптомно преминаване на мнозинството от деца през вируса е причина те да не са били във фокуса на проучванията досега. За момента всичките пет препарата, които са регистрирани за употреба – ваксините на „Пфайзер/Байонтек“, „Модерна“, „Астра Зенека“, руската „Спутник V“ и китайската „Синовак“ се прилагат само върху хора над 18 години.

При все това е необходимо да се провери безопасността и имунната реакция спрямо ваксината от страна на децата и младите хора. Някои от тях ще имат полза от ваксинацията, уточнява Попард. Първите тестове ще започнат този месец. Ваксина ще получат 240 деца, а останалите – плацебо.

Реклама

Ваксината на „Астра Зенека“ се прилага на възрастни от седмици, като във Великобритания вече са ваксинирани милиони с нея. Повечето страни от ЕС обаче не я препоръчват за възрастни над 55 или над 65 години, поради недостатъчните доказателства за ефективност. Швейцария пък изобщо не я регистрира за употреба. Освен това не е сигурна ефикасността й срещу новия южноафрикански щам на COVID-19.

В България „Астра Зенека“ е поръчаният в най-големи количества препарат, спрямо и РНК ваксините на „Пфайзер“ и „Модерна“, с мотив ниската цена и по-удобното съхранение и логистика.

Зоя Паунова е доволна от бизнеса с ваксините

Вносител съвсем неслучайно е майката на евродепутата от ГЕРБ Ева Мейдел – Зоя Георгиева Паунова. Очаква се опитите върху деца да се окажат „успешни”, което ще доведе до още повече поръчки на ваксината и, съответно, още милиони за родителката на гербаджийката.

източник: https://narod.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар