Извънредно! Инспекцията по труда погва автосервизите

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Проверки и санкции за автосервизите, това ще са мерките за контрол, които Главна инспекция по труда започва през 2020 година, съобщават от институцията за „Монитор“.

Мярката идва в отговор на проекта на КНСБ „Сивото убива“, по който тази дейност е идентифицирана като рискова. Мотивите за инициативата са данни от изследване на експертите на КНСБ, според което 1/5 или 21% от българската икономика е сива. Сивият сектор у нас е в размер около 23 млрд. лева.

Секторите с най-висок дял на “сиви” практики са сервизите за ремонт на автомобили, строителството, селското стопанство и леката промишленост.

По предложение на КТ „Подкрепа“ пък ще има кампания и проверки в болниците с акцент върху разпределението на работното време, разясняват още от ГИТ. Между 25 и 30 на сто от всички българи участват в сивата икономика, показва изследване на БАН.

Според учените колкото по-слабо развита е дадена икономика, толкова повече предпоставки има за прилагането на сиви практики. България се нарежда на последно място по доходи в Европейския съюз.

Две са основните причини хората да приемат работа в разрез с трудовите закони – липсата на постоянно действащи предприятия и ниските доходи, отчитат от академията.

Голяма част от сивите практики засягат трудовото законодателство и основната сред тях е работата без трудов договор.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар