Извънредно! И новият правосъден министър иска отстраняването на Гешев

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Новият правосъден министър Иван Демерджиев обяви, че ще внесе искане за отстраняването на главния прокурор Иван Гешев. Анонсът бе направен по време на видеоинтервюто “Властта говори“. Министърът обясни, че искането ще бъде внесено в момента, в който Конституционният съд даде зелена светлина за това.

“Отдавна сме в конфликт с Гешев, но той не личностен. Конфликтът не е между г-н Гешев, който иска много да работи и едни хора, които не искат той да работи. Има дефицит на справедливост“,, каза Демерджиев. Той напомни, че пловдивската адвокатска колегия, на която е бил председател, вече е давала оценка за действията на главния прокурор.

“Начинът, по който беше назначен, посланията, които излъчи още по време на избора си, провокираха реакция на пловдивската адвокатска колегия, чийто председател бях по време на избора. Отговорът на Гешев беше, че се засегна лично отва. Ние с него сме в ценностен конфликт“, каза Демерджиев.

По думите му поводите за внасяне на искане за отстраняването на Гешев са много и са свързани с най-различни досъдебни производства, които “протичат по странен начин“. Министърът обясни, че тези дела водят до осъждане на държавата пред Европейския съд по правата на човека. Той има съмнение, че Гешев следва принципите на върховенството на закона и е обективен в своите действия.

“От главния прокурор се очаква да е символ на законност. Когато десетки хиляди скандират позор оставка, трябва сам да можеш да си дадеш сметка и да подадеш оставка“, каза Демерджиев. Той допълни, че проблемът с главния прокурор е институционален, но когато личност, която няма необходимите качества, се прибави към институционалния проблем, това води до задълбочаване на кризата.

“Дори не е необходимо да има главен прокурор в този му вид. Нямаме главен съдия, техните функции са по-скоро административни. Много често ставаме свидетели как дела се изземват от хора, които работят съвестно по тях и после отлежават неясно защо във Върховната касационна прокуратура“, каза Демерджиев.

Правосъдният министър обясни, че ЕК поставя много остро въпроса за отчетността и безконтролността на главния прокурор като условие България да получи финансиренето по Плана за възстановяване.

“Не ние сме поставили въпроса за главния прокурор като залог, ЕК го поставя. Имаме волята да го решим“, каза Демерджиев.

За ВСС той казва, че съдебният съвет сам е разклатил доверието в себе си.

“Щом българските съдии смятат, че не си заслужава да излъчат свои представители, то този проблем трябва да бъде разрешен“, каза Демерджиев.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар