Явор Гърдев

Извънредно! И Явор Гърдев подава оставка след скандала в Народния театър

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Явор Гърдев, който е щатен режисьор на Народния театър „Иван Вазов“, също ще подаде оставка след скандала с пиарката Велислава Кръстева и Александър Морфов, съобщи самият той пред bTV.

Гърдев уточни, че тя е депозирана в администрацията преди дни заедно с тази на драматурга Захари Карабашлиев, но има „срок на падеж“, тъй като му предстои важна премиера. Става дума за представлението „Великденско вино“ по Константин Илиев, чиeто първо представление пред публика е на 30 ноември. Оставката влиза в сила от деня след премиерата, каза Явор Гърдев.

В интервюто си пред bTV той уточни, че Захари Карабашлиев не е член на партия, макар преди години да е бил сред основателите на „Да, България“. Той обаче изтъкна, че в контекста на скандала трябва да се направи разлика между съмишленици и активисти на партии – и евентуално да се разпише юридически, че активисти на политически сили не могат да заемат подобни длъжности в културния институт, за да се избегнат в бъдеще проблеми като този с назначението на Кръстева.

Макар и да се изрази деликатно и индиректно, Явор Гърдев на няколко пъти подчерта, че за него решението на проблема е „личен жест на г-жа Кръстева“, разбиран като напускане на поста, и „може би и на г-н Морфов“, разбиран като извинение за хулиганската постъпка.

„Заплатите са нещо много хубаво, но в театъра има напрежение“, подчерта той. Гърдев допълни, че не подава оставка в знак на протест срещу директора Васил Василев, а като реакция към токсичната в момента работна среда, която трябва да бъде преодоляна в интерес на театъра.

Драмата в Народния театър добива нови и нови измерения. След като актьори и режисьори заеха страната на колегата си Александър Морфов и на директора Васил Василев, засегнатата пиарка Велислава

Скандалът в Народния театър започна на 29 октомври, когато след представление на „Хъшове“ главният режисьор Александър Морфов надраска вратата на кабинета и изкърти табелката на Велислава Кръстева – завеждащ „Връзки с обществеността“ на театъра от лятото насам, а преди това дългогодишен пиар на ДПС, двукратно депутат от партията и приближена до нейния почетен председател Ахмед Доган. Конкретният повод за гнева му бе видео от изборите на 2 октомври, в което тя придружава Доган до избирателната секция.

„Аз съм известен извършител и не съм се крил“. Това заяви именитият режисьор Александър Морфов във връзка със случая в Народния театър, където на 29 октомври вратата на пиара и заместник-директор

Последва остра размяна на реплики между засегнатите в социалните мрежи и медиите, както и оставка на главния драматург Захари Карабашлиев миналия петък. Но засега единственият коментар на директора Васил Василев е, че тези хора са неговият екип и не възнамерява да се разделя с никого. Той встъпи в длъжност след конкурс през февруари, а впоследствие назначи Велислава Кръстева за свой пиар, Александър Морфов за главен режисьор и Карабашлиев за драматург на театъра. Явор Гърдев и Диана Добрева са другите двама щатни режисьори на академичната ни трупа.

Министърът на културата Велислав Минеков обаче на няколко пъти – в пресконференция и медийни участия, зае страна в конфликта и заяви, че политическите активисти трябва да бъдат уволнени и заменени с „професионалисти“.

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran


Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар