Елена Йончева

ИЗВЪНРЕДНО! Йончева ударена заради готвено разследване срещу строителната мафия и пътя – убиец край Своге (СНИМКИ/ДОКУМЕНТ)

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

“Бих искала да уведомя Камарата на строителите, че съм готова да напусна парламента, каквото е и тяхното искане. При условие, което е напълно изпълнимо. След като се потвърди, че качеството на магистралите отговаря на нормативните изискванията, си подавам оставката като народен представител”.

Това написа  на своята стена във фейсбук Елена Йончева, отговаряйки на призива на Камарата на строителите да напусне парламента, защото с исканията за проверки уронва престижа на българските строителни фирми.

 

Ето целият текст на Елена Йончева:

 

Бих искала да уведомя Камарата на строителите, че съм готова да напусна парламента, каквото е и тяхното искане. При условие, което е напълно изпълнимо. След като се потвърди, че качеството на магистралите отговаря на нормативните изискванията, си подавам оставката като народен представител.

 

 

За да се извърши тази проверка, очаквам АПИ – агенция пътна инфраструктура, да разреши извършването на техническа експертиза в лицензирана европейска лаборатория на качеството на автомагистрали Тракия, Хемус, Струма, Марица и на път I – 1, път II – 18.

 

 

Ще напомня – вчера от Камарата разпространиха официално съобщение, в което казват : “Ние настояваме оставките на депутатите Елена Йончева, Христо Проданов, Крум Зарков и Георги Свиленски, които стоят зад искането за експертиза, с внушениието, че от българските магистрали се краде, да подадат оставки”.

 

 

Поводът е именно внесеното в АПИ искане за независима техническа експертиза на магистралите. В становище на браншовата организация се посочва, че това е “пореднатадоза политическо говорене, което има за цел да извлече дивиденти за сметка на авторитета на българските строители”.

Ако не бъдат взети мерки до 18 ноември относно публичното поведение и отправяните обидни към бранша твърдения, камарата и нейните фирми членове ще предприемат стъпки към граждански протести, заканват се още в обръщението.

Очаква се бомба с разкритие за огромна корупционна схема в строителството на пътища в България. За това намекна и лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„Йончева ми показа документ, който нарече бомба за корупционна схема в строителството на магистрали в деня, когато й бе предявено обвинение от главния прокурор за пране на пари. Това е несериозно! Всички обаче я насърчаваме, въпреки натиска, който се упражнява, за да продължи с разследването си.

 

Скоро ще изкара новото си разследване, върху което е работила Елена и е редно тя да го обяви„, каза Нинова.

Самата Йончева заяви по бТВ, че се е сдобила с документ от миналата година, който алармира за лоша настилка на пътната отсечка край Своге, където загинаха 20 души.

В предаването „Тази събота” тя заяви, че от левицата се опитват да хвърлят светлина върху всички болезнени теми, които се случват в България, като даде за пример с искането на БСП да се инспектират магистралите и първокласните пътища у нас в независима лаборатория.

 

 

 

 

 

 

„Във връзка с това искане до АПИ започнах да получавам много документи, свързани със строителството на пътищата. Преди два дни получих обезпокоителен документ, който веднага изпратихме в прокуратурата. Става дума за участъка в Своге, където загинаха толкова много хора. Има констативен протокол от експерти на Община Своге от 20 юни 2017г. В него са изброени седем точки, в които се препоръчва незабавна подмяна на настилката”, заяви Йончева.

 

 

 

 

 

Снимка: Ладислав Цветков

 

 

 

 

 

 

Тя допълни, че преди три дни се е сдобила с документа. По думите ѝ Камарата на строителите са се опитали да разубедят лидера на левицата Корнелия Нинова да не подава искане в Агенция „Пътна инфраструктура” за експертиза в независима лаборатория.

 

 

 

 

 

 

 

 

„Нашето искане не е насочено срещу строителните фирми, дори ние искаме да ги защитим. Липсата на независима експертиза удря по реномето на строителите. Отсечката в Своге също е била проверявана, но министър Нанков каза, че са вложени недопустими материали”, каза Йончева.

 

 

 

 

 

Снимка: btvnovinite.bg

 

 

 

 

 

 

През седмицата обект на прокурорския интерес станаха 6 депутати. Главният прокурор поиска имунитетите на един депутат от управляващата партия, на трима от „Воля“ и двама от БСП, сред които и Йончева. Депутатът от левицата се отказа от имунитета си.

„Това са атаки срещу мен на депутати от ГЕРБ, които отдавна продължават. Главна прокуратура е образувала дело по сигнал на Делян Добрев, Тома Биков и бившият депутат Антон Тодоров. В това заведено дело няма нито един факт, който да доказва, твърденията”, каза Йончева и допълни, че никога не се е занимавала с бизнес, за да „пере пари”.

 

 

 

 

 

„През целия си живот съм се занимавала с журналистика, през 2013г. – 2014г. бях поканена от ТВ7 да започна работа при тях, като външна продукция, юристи на телевизията ме посъветваха да сключа договор с тази фирма, за да закупим техника. Филмите са направени и излъчени, аз не разбирам „ние, не знаем за какво са използвани тези средства”, коментира депутатът на БСП.

 

 

 

 

 

 

 

 

„Вие, като получавате заплата проверявате ли източника на средства, това означава ли, че всички журналисти, които са работили в ТВ7 и са имали външни продукции са участвали в някакви схеми. Моята съвест е чиста, аз отказвам да повярвам, че главна прокуратура може да бъде използвана като бухалка на едни мутри. Надявам се това нещо да стигне до съда, за да се види, че тези обвинения са несъстоятелни”, добави Йончева.

 

Епицентър, Аларма, Би ти ви


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

5 comments

Вашият коментар