ИЗВЪНРЕДНО! Каракачанов обяви, че Бойко е нарушил закона, и е пpeстъпник… Ало, Цацаров?

България, Красимир Каракачанов
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
Бойко Борисов очевидно е нарушил закона, т.е. той в момента се води “престъпник” (дори ако не броим деянията му от 90-те).

Това става ясно от коментар на военния министър Красимир Каракачанов пред Епицентър.

Според него, имало е напълно валидно заседание на Министерския съвет, и решенията му са законни и действащи.

От което следва, че в Австрия премиерът е нарушил решение (за което самият той е гласувал) на правителството и е прокарал някаква своя собствена си еднолична политика.

Решенията на Правителството са задължителни за всички, дори за Премиера. Той може да влияе единствено до приемането им, но след като са приети, не може еднолично да ги отменя.
Ако го направи, нарушава закона. Т.е. отива на прокурор.
Разбира се, прокуратурата едва ли ще направи нещо, защото и Бойко, и Пеевски, и Цацаров, са от едно котило.
Недоволство от нарушенията на премиера изрази и Валери Симеонов.
Разбира се, нито Каракачанов, нито Симеонов са подали оставки, и ще се снишат. Постовете им са по-важни от всичко.
Ето статията от Епицентър, без редакции:
Вицепремиерът Красимир Каракачаноз изрази пред Епицентър.бг учудване от изявлението на премиера Бойко Борисов в Залцбург, че решението, което правителството прие днес в подкрепа на Унгария срещу санкциите на ЕС “няма правна стойност”, защото не е било точка от дневния ред, а е взето на оперативно заседание. Борисов заяви още, че позицията на България по въпроса за санкциите срещу Унгария ще бъде изготвена за “някой ден”, ако се стигне до такова решение след години.
Красимир Каракачанов: Борисов гласува “с две ръце” за решението в подкрепа на Унгария
 “Не вярвам премиерът да е казал, че днешното решение на правителството няма правна стойност”, заяви Каракачанов. Той обясни, че правната стойност на решенията на кабинета както на оперативно, така и редовно заседание, е една и съща.
За да се стигне до това решение в сряда, Красимир Каракачанов е внесъл още във вторник в МС Доклад, с който обосновава предложението си България да защити Унгария. В Доклада ясно е посочено, че България трябва да се обяви против санкциите на ЕС, с които може да бъде отнет гласът на  Унгария.
“И българското правителство взе единодушно решение да изготви позиция в защита на Унгария”, разказа Каракачанов.
“Никой не бе против. Нещо повече, самият премиер Борисов каза, че гласува с две ръце за Доклада, с който се предлага да бъде изработена обща позиция на българската държава в защита на Унгария”, подчерта пред Епицентър.бг Каракачанов.
Вицепремиерът недоумява как е възможно министър-председателят да каже, че  решение на правителството, взето на заседание на кабинета в присъствието на всички министри, няма правна стойност!
“Или не се е изказал правилно, или не е бил разбран”, коментира той думите на премиера от Залцбург, които бяха разпространени от правителствената пресслужба.
В Докада на Каракачанов се казва: “В интерес на Република България е да подкрепи Унгария, като се обяви против процедурата по чл. 7(1), предложена от Европейския парламент. По този начин ще защитим наши традиционни приятели и партньори от политически нападки на идеологически опоненти и ще защитим правата на българите в Унгария, които като унгарски граждани могат да бъдат потърпевши от евентуални санкции срещу Унгария. Наказателно решение срещу държава членка, базирано на аргументи, като съдържащите се в доклада на евродепутата Саргентини, би създало опасен прецедент на намеса, който би могъл в бъдеще да бъде заплаха и за суверенитета на Република България.”
В края на доклада вицеппремиерът предлага: “Министерския съвет да стартира процедура по изготвяне на позиция на Република България за съответните формати на Съвета на Европейския съюз, в която страната ни не подкрепя предложението на Европейския парламент към Съвета на ЕС, взето със споменатото решението от 12.09.2018 г.”
Въз основа на този единодушно приет доклад правителството е взело решение, с което възлага на всички държавни институции за обща позиция в подкрепа на Унгария, обясни още Каракачанов.
След заседанието на кабинета пред медиите застанаха двамата вицепремиери Красимир Каракачанов и Валери Симеонов, които обявиха официално решението на българското правителство в защита на Унгария.
Затова е учудващо изразената няколко часа по-късно, и то от Залцбург, позиция на премиера, която се различава коренно от обявената от неговите заместници.
Ето и докладът на Каракачанов, приет на заседанието на правителството, за който премиерът е “гласувал с две ръце”.
 
ДО
 
МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ
 
НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
 
 
Д О К Л А Д
 
от
 
КРАСИМИР КАРАКАЧАНОВ – ЗАМЕСТНИК МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ ПО ОБЩЕСТВЕНИЯ РЕД И СИГУРНОСТТА И МИНИСТЪР НА ОТБРАНАТА
 
 
 
Относно:Позиция на Република България по предложението на Европейския парламент към Съвета на Европейския съюз за започване на процедура срещу Унгария по чл. 7(1) от Договора за Европейския съюз
 
 
 
УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ,
 
УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА МИНИСТРИ,
 
 
 
С решение на Европейския парламент (P8_TA-PROV(2018)0340) от 12.09.2018г. Европейският парламент, на основание на чл.7 (1) от Договора за Европейския съюз предлага на Съвета на ЕС да вземе решение, с което констатира наличието на очевиден риск от тежко нарушение от страна на Унгария на ценностите, на които се основава Европейския съюз, описани в чл. 2 от Договора за Европейския съюз.
Докладът (2017/2131(INL)) на члена на Европейския парламент Саргентини, на основание на който е взето решението, съдържа редица политически квалификации и недоказуеми твърдения, като в същото време не отчита в достатъчна степен вече предприетите мерки от страна на Унгария за отстраняване на някои от констатациите, нито декларираната готовност за сътрудничество от страна на правителството на Унгария. Последното буди у нас съмнение, че целта на решението срещу Унгария е извличане на политически дивиденти преди предстоящите през 2019г. избори за Европейски парламент.
Част от аргументите в доклада засягат проблеми на националното законодателство и приемането на подобно решение от Съвета може да създаде прецедент на размиване на границата между европейската правна рамка и сферите на държавен суверенитет и намеса във вътрешните работи на държава членка.
В момент на сериозни предизвикателства пред Европейския съюз, които включват продължаващата мигрантска криза, преговорите за напускане на Съюза от страна на Великобритания, сложни международни отношения и продължаващи конфликти в няколко точки на света, едно подобно решение би внесло разделение сред държавите членки и би отслабило общия ни глас.
Отношенията на Република България с държавите от Централна и Източна Европа – в това число и с Унгария, са от особена важност за успешното отстояване на българската позиция по редица въпроси, свързани с членството на България в ЕС. През последните години тези отношения се развиха и се доказаха като успешни в намирането на общи позиции по редица теми от взаимен интерес. България и Унгария дори приеха официален ден на приятелството между двата народа (19 октомври). В Унгария живее значително българско национално малцинство, което се радва на пълно зачитане и подкрепа от страна на унгарската държава, вкл. на представителство в Националното събрание на Унгария.
Висши представители на Полша и Чехия вече заявиха подкрепа за Унгария.
 
УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ,
 
УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА МИНИСТРИ,
С оглед на гореизложеното, считам, че в интерес на Република България е да подкрепи Унгария, като се обяви против процедурата по чл. 7(1), предложена от Европейския парламент. По този начин ще защитим наши традиционни приятели и партньори от политически нападки на идеологически опоненти и ще защитим правата на българите в Унгария, които като унгарски граждани могат да бъдат потърпевши от евентуални санкции срещу Унгария. Наказателно решение срещу държава членка, базирано на аргументи, като съдържащите се в доклада на евродепутата Саргентини, би създало опасен прецедент на намеса, който би могъл в бъдеще да бъде заплаха и за суверенитета на Република България.
Предлагам Министерския съвет да стартира процедура по изготвяне на позиция на Република България за съответните формати на Съвета на Европейския съюз, в която страната ни не подкрепя предложението на Европейския парламент към Съвета на ЕС, взето със споменатото решението от 12.09.2018 г.
        КРАСИМИР КАРАКАЧАНОВ
 
ЗАМЕСТНИК МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ ПО ОБЩЕСТВЕНИЯ РЕД И СИГУРНОСТТА И МИНИСТЪР НА ОТБРАНАТА
Недоволство от извлението на премиера в Залцбург е изразил и другият вицепремиер Валери Сименов.”Разбирам, че го е казал под натиск”, казва той пред ПИК. “Но това е колективен орган и след като сме го обсъдили на МС, има правна стойност. Не може министър-председателят на една държава да бламира решенията на собственото си правителство”, подертава Симеонов.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

One thought on “ИЗВЪНРЕДНО! Каракачанов обяви, че Бойко е нарушил закона, и е пpeстъпник… Ало, Цацаров?

Вашият коментар