Извънредно! Комитова показва нови безобразия в строежа на магистрала Хемус

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Служебният министър на регионалното развитие Виолета Комитова днес отново ще инспектира новострояща се отсечка от автомагистрала “Хемус”. Този път мястото е участък 5 при бъдещия пътен възел с пътя Ловеч – Левски, уширението непосредствено до табелата на с. Александрово.  Заедно с експерти от МРРБ арх. Комитова ще представи нагледно начина, по който са изразходвани плащания за магистралата, посочват от министерството.

Неотдавна служебният министър инспектира и друга отсечка от прословутата надбалканска магистрала. Довършването на “Хемус” бе поверено от правителството на Бойко Борисов на “Автомагистрали” директно, без търг или конкурс. Държавното предприятие получи милиарди, за да строи, но тъй като няма капацитет за подобни мащаби, си нае стотици “помощници”. Министър Комитова разкри, че на подизпълнители са плащани огромни аванси, а работата по магистралата не е особено напреднала. Комитова установи също, че са правени насипи и други СМР, без наличието на строителни разрешителни, а на други места, че се градят мостове без одобрен технически проект.  Начинът, по който се харчат парите на данъкоплатците през “Автомагистрали”, бе тема на Комисията по ревизията на предното управление, която не може да завърши работата си заради разпускането на 45-ия парламент.

Лъсна поредно пътностроително безобразие, показателно за порядките при предното управление. Агенция “Пътна инфраструктура”, която е с ново ръководство, откри, че три моста на магистрала “Хемус” се

Междувременно Сметната палата излезе с одитен доклад, който потвърждава порочните практики в магистралното усвояване на бюджетни средства в особено големи размери.

В момента тече жестока юридическа битка за смяна на ръководството на “Автомагистрали”. Комитова се опита да уволни сегашните директори начело с изпълнителния шеф Стоян Беличев, но те обжалваха в съда и засега остават на постовете си – вероятно до провеждането на конкурс за ново ръководство. Според  Закона за публичните предприятия мениджърите задължително се избират и назначават след състезание.

Софийски градски съд е спрял вписването на новото ръководство на държавното дружество “Автомагистрали”. Решението на съда е взето вчера в късния следобед. То е станало по искова молба на настоящия

УЧАСТЪКЪТ

Участък 5 на АМ  “Хемус” се намира при бъдещия пътен възел с пътя Ловеч – Левски. Дължината му е 23.2 км. Той е от края на пътен възел „Летница“ при пресичането с път III-301 до път III-303 Бутово – Павликени, включително и пътния възел (от км 166+144,09 до км 189+344).

Старите планове на предния кабинет предвиждаха техническото проектиране на участъци 4, 5 и 6 да бъде изпълнено през 2019 г. , а цялостното изграждане на „Хемус“ в участъка от Боаза до пресичането с път I-5 Русе – Велико Търново да приключи до 2023 г. Към днешна дата мисията изглежда невъзможна – въпреки осигурените средства има гигантски закъснения и засечки в строителния процес.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар