Извънредно! Корнелия Нинова гази устава

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Корнелия Нинова гази устава на БСП и въпреки че е в оставка, председателката трябва да свика заседание на конгреса не през януари, както обяви, а до края на годината.

Според партийния закон, напомниха социалисти пред Lupa.bg висшият орган трябва да се събере поне веднъж в годината. За 2020 г. това не се е случвало. 

Нинова каза, че до утвърждаването на отбоя й от лидерското място, както го сметна през януари, трябва да управлява Столетницата пълноправно, а след това някой от заместниците й да поеме процедурата по т.нар. пряк избор на нов председател. Според опозицията тя се опитва по този начин да нареди всички свои близки сподвижници в евентуален кабинет на Продължаваме промяната заради множеството дадени от нея обещания преди изборите.

Критиците й не изключват тя да се опита да извърти и номера от 2019 г., когато уж хвърли оставка, а след това я оттегли тъкмо на заседание на конгреса. Претекстът сега би бил участие на червените в правителство.

В същото време упорито се говори, че името й се спряга за председателския пост на Народното събрание, въпреки че БСП е едва четвъртата по големина парламентарна група.

„Със зъби и нокти ще се бори за него, защото в противен случай ще се превърне в тотален провал. От проф. Александър Лилов досега всички лидери на БСП са успявали да стигнат до държавнически постове – Георги Първанов бе президент, Сергей Станишев – премиер и настоящ шеф на ПЕС, а Михаил Миков – председател на парламента“, напомнят членове на Националния съвет.

На пресконференцията днес Нинова обвини президента Румен Радев, че чрез Инициативния комитет по издигането му искали оставката й и излъга, че 80% от 80 хиляди членове на БСП са я избрали. Справка показва, че на вътрешнопартийния избор гласуваха малко над 41 хиляди членове.

Снимки: Агнес Методиева

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар