Извънредно! “Лукойл” предупреди за спиране на производството

България, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Лукойл Нефтохим Бургас” излезе с официална позиция, след като управляващото мнозинство се договори вчера в парламента за поетапна отмяна на т.нар. дерогация. Според позицията е възможно да се стигне до принудително спиране на производството.

Изключението за внос и преработка на руски нефт ще бъде отменено на два етапа – от 1 януари спиране на квотите за износ, а от 1 март окончателна отмяна на дерогацията.

“Отмяната от 1 януари 2024 г. на квотите за износ на нефтопродукти, които не могат да се пласират на българския пазар, фактически е равносилна на отмяна на дерогацията още от декември 2023 г.”, се казва в позиция на рафинерията, изпратена до медиите.

От “Лукойл” обясняват, че липсата на възможност за износ на тези продукти ще доведе до бързо препълване на складовете на рафинерията, а това – до принудително спиране на производството.

“Това може да постави бургаската рафинерия в условия на повишен технологичен и логистичен риск и да застраши доставките на горива за българския пазар”, предупреждават от рафинерията.

И призовават институциите към диалог за намиране на “изпълнимо безрисково решение”.

“Ръководството на “Лукойл Нефтохим Бургас“ заявява готовност да окаже активно съдействие по този въпрос“, завършва позицията.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар