Протест

Извънредно! Медсестрите опъват палатки пред парламента, искат поне 1200 лева заплата

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Медицински сестри от цялата страна излязоха на протест пред Народното събрание. Сред исканията им е стартова заплата в размер на две минимални заплати, което прави 1200 лева. На шествието се развяха лозунги като „Здравеопазването не е търговия“ и „Пациентите не са банкомати“.

Медиците са категорични, че искат достойни условия на труд и адекватно възнаграждение за труда им. Медсестра с 30-годишен стаж заяви, че в момента получава заплата от 650 лева, които не й стигат за нищо и са по-малко, отколкото взима продавачкав квартален магазин.

По думите на протестиращите търговските дружества в здравеопазването трябва да бъдат премахнати.

Сред исканията им са да бъдат върнати медицинските стандарти, да се промени категорията на труд на практикуващите тази професия, да бъде подписан Колективен трудов договор на Национално ниво с всички структури в здравеопазването, както и да се регламентира самостоятелната сестринска практика.

Организаторът на недоволството е уволнената от „Токуда“ медицинска сестра Мая Илиева. Тя коментира, че в четвъртък протестиращите ще опънат палатка и ще посрещнат депутатите като им задават различни въпроси, на които ако те не могат да отговорят, сестрите ще им кажат отговорите. Протестът става безсрочен, категорична е Илиева.

В четвъртък медсестрите имат среща с Комисията за неправителствените организации. Предстои да се срещнат и със здравната и социалната комисия.
Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар