ИЗВЪНРЕДНО! Монсанто осъден да плати $80 млн. на мъж заради Раундъп

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Американски федерален съд разпореди агрохимическият гигант Монсанто да плати над 80 милиона долара за нанесени щети на калифорниец, според когото раковото му заболяване частично се дължи на използването на популярния хербицид Раундъп.

Шестчленният съдебен състав установи, че Монсанто носи отговорност за заболяването на мъжа, тъй като компанията не е включила етикет на продукта си, който предупреждава, че хербицидът може да причини рак, уточнява в. “Ню Йорк таймс”.

Съдебното решение, взето в районния съд на Сан Франциско, е ключово в продължаващия обществен дебат за последиците за здравето от използването на Раундъп и активната му съставка глифозат, най-използвания в света хербицид.

Ищецът, 70-годишният Едуин Хардмън, е използвал Раундъп срещу плевели в продължение на 26 години. През 2015 година научава, че има неходжкинов лимфом. На следващата година, след като Международната агенция за изследване на рака към Световната здравна организация обяви, че глифозатът е потенциален канцероген, Хардмън започва дело срещу Монсанто.

Според американския производител на семена и хербициди обаче проучвания са установили, че глифозатът е безопасен. Компанията обяви, че ще обжалва, допълва Асошиейтед прес.

През август друг съд постанови Монсанто да плати на друг мъж 289 милиона долара, но по-късно съдия намали сумата до 78 милиона долара. Монсанто обжалва, припомня БТА.

Делото на Хардмън може да има по-голямо значение. Съдия Винс Чабриа отговаря да стотици дела, свързани с Раундъп, и възприема това дело и още две като “показателни”.

Изходът от този процес може да помогне на адвокатите по подобни дела да решат дали да продължат да се борят или да постигнат извънсъдебно споразумение. Според експерти решенията в полза на Хардмън и други ищци ще даде на адвокатите по-силни позиции в преговорите по останалите случаи пред съдия Чабриа.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар