Извънредно! Мустафа игнорира Гешев

България, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

„Фокусът ни е върху корупцията, а не предстоящите избори”, заяви пред журналисти американският посланик в България Херо Мустафа. Коментарът й дойде веднага след решението на САЩ да наложат санкции по Закона Магнитски срещу Васил Божков, Делян Пеевски и зам.-шефа на бюрото за контрол на СРС Илко Желязков.

На срещата присъства и Пол Ахърн, който е високопоставен служител в Министерството на финансите във Вашингтон, което огласи списъка. Той е у нас от понеделник, а от сряда заедно с посланика са имали редица срещи.

Преди информацията за санкциите да бъде направена публично достояние, двамата проведоха лични разговори с множество ключови фигури – посланици от съюзнически на САЩ държави, българския президент Румен Радев, правителствени служители. Лидери на различни партии, включително Бойко Борисов, който беше повикан след огласяването, както и активисти от гражданския сектор също са в листата.
Големият отсъстващ от този списък обаче е главният прокурор Иван Гешев, който подпали новата вълна от протести у нас с поредното си нахлуване в държавна институция. Обвинител №1 беше игнориран и от вътрешния министър Бойко Рашков, чието ведомство той атакува след скандала със СРС-тата. “Не сме се срещали с главния прокурор. Засега не е в нашия дневен ред“, коментира американският посланик.
За разлика от всички останали, само лидерът на ГЕРБ дойде на крак при Мустафа, а не обратното. Кортежът на Борисов пристигна в резиденцията и, където тя живее в Бояна. Разговорът им обаче не е бил свързан с наложените от САЩ санкции, уверяват от партията на бившия премиер.
“Искам да подчертая какво сме направили досега. В нашия списък имаме съдия, бивш правителствен служител, олигарх, политик, бизнесмен… Когато имаме корупция на всички тези нива, ние не сме тези, които ще донесем промяната. Това сте вие. Това зависи от вас като страна да се справите с това. Ние сме ваш партньор, приятел и съюзник”, заяви пред журналисти американският посланик след срещите.
“Това не е политическо действие. Нямаше как да знаем, че ще има избори

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар