Извънредно! Нови разкрития за строежа на АМ „Хемус“: Изнасяли са кеш в чували и сакове

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков и други служители от системата на МВР обявяват на брифинг резултатите от проверката за строителството на АМ „Хемус“.

 

Георги Димитров

 

„Днес ще представим конкретни данни за това как превежданите авансово средства за строителството на АМ „Хемус“ са се движили между различни фирми и къде са отишли на финала“, каза Атанас Илков от ГДНП.

„От близо 84 млн. за Лот 5 на АМ „Хемус“ – 60 млн. са изнесени кеш в сакове и чували“, заяви Атанас Илков.

„Установено е, че на Лот 4 и 5 на АМ „Хемус“ има извършени много монтажни работи, без наличие на влязла в сила разрешение за строеж” каза директорът на ГД „Национална полиция“ Станислав Станев.

„На Лот 4 са разплатени 77 595 000 лв., като фирмата „Автомагистрали Хемус АД“ за доставка на материали и наем за механизация е заплатено авансово 72 670 000 лв. На Лот 5 общо сумата е 91 054 000 лв. На Лот 6 е разплатена сумата от 101 043 000 лв. „, каза още той.

„Лот 7, 8 и 9, където нищо не е направено общата стойност на договора е 1 млрд. и 150 млн. лв. Тази сума е без ДДС“, разкри Станев.

„По сигнал в ГДБОП започна проверка по Лот 5 и проследихме пътя на отпуснатата през лятото на 2020 г. на „Автомагистрали ЕАД“ авансова сума на търговско дружество в размер на около 90 млн. лв. за доставка на материали и наем на механизация, като договорите са подписвани по облекчен ред без провеждане на процедури за възлагане на обществени поръчки“, каза директорът на ГДБОП – Калин Стоянов.

 

Георги Димитров

 

„На 3 октомври се образува досъдебно производство и за 24 часа се извършиха много огледи, претърсвания, изземвания и др. на общо 17 адреса в София, Благоевград, Видин и Монтана, където се иззеха много документи, лаптопи, телефони и парични суми в големи размери, и са разпитани около 20 лица“, каза още той.

За пътя на парите говори главният секретар на МВР Петър Тодоров.

 

Георги Димитров

 

„Търговското дружество, ще го наречем „Х“, е получило от „Автомагистрали“ авансово сумата от 84 108 000 лв. Участъкът няма разрешително за строеж. Въпреки всичко сумите са отпуснати. Сумите се привеждат към банкови сметки на друго свързано търговско дружество – буфер„, каза Тодоров.

„Буферната фирма превежда получените суми към банкови сметки на т.нар. „кухи фирми“, регистрирани на социално слаби и нискограмотни лица, голяма част от тях са криминално проявени“, каза още директорът на ГДБОП.

 

Георги Димитров

 

„В тези банкови сметки на тези кухи фирми са преведени около 60 млн. лв. Всичките тези пари са били изтеглени в деня на тяхното постъпване без предварителна заявка – в чували и в сакове„, каза още той.

Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков също направи изявление по случая.

 

Георги Димитров

 

„Сега авторите на случващото са се изпокрили. Това е върхът на наглостта. Това са огромни бюджетни средства, които са на българския данакоплатец, който са преминали в техни ръце и сега не се знае къде се намират тези милиони в момента. От 1 година на някои от лотовете няма извършена никаква дейност. Ще продължим в този дух да изследваме, какво се е случвало и по останалите части от АМ „Хемус“, каза той.

„В областта на Търговище около 600 м. от магистралата се е срутила. В момента тази насипна част на магистралата се изгребва от тежки машини„, каза още той.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар