Извънредно! От администрацията на Енергодар съобщиха, че снаряд е ударил енергоблок на Запорожката АЕЦ

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

По време на обстрела на Въоръжените сили на Украйна един от артилерийските снаряди е поразил енергоблока на Запорожката атомна електроцентрала, съобщи ръководителят на градската администрация Александър Волга.

„Едно от попаденията на артилерийския снаряд беше в силовия блок. Имах снимка. [Енергоблокът] е неработещ, все още не е пуснат в работно състояние“, цитира ТАСС думите на ръководителя на градската администрация .

Волга не уточни кога точно е станал ударът.

Ръководителят на градската администрация припомни, че системата за сигурност на енергоблоковете има структура, която не може да бъде пробита с един удар. „Въпреки това, фактът остава. С какво ще стрелят по-нататък? Необходимо е да се вземат някои решения в рамките на всички тези събития“, добави той.

Според Волга радиационният фон на територията на атомната електроцентрала се измерва непрекъснато и казва, че всички системи работят, няма повишение на радиационния фон.

Ден преди това администрацията на Запорожка област съобщи, че мощността на двата действащи енергоблока на Запорожката АЕЦ е намалена наполовина. По-рано властите в Енергодар съобщиха, че доставката на енергия от Запорожката атомна електроцентрала на териториите, контролирани от Киев , е била спряна , след като електропроводът е бил повреден поради украински обстрел .

Освен това в четвъртък руското министерство на отбраната съобщи за десант на украински войски в околностите на Енергодар. Владимир Рогов, член на главния съвет на администрацията на Запорожка област , каза , че украинските диверсанти, които са планирали да превземат Запорожката атомна електроцентрала, са били обучавани във Великобритания, а трима украински военни, които са планирали саботаж , също са били заловени в Запорожия регион.

Припомняме, че мисията на МААЕ посети атомната електроцентрала в Запорожие, която от няколко седмици е обстрелвана от украинските военни. Володимир Зеленски каза, че не е доволен от работата на мисията на МААЕ в АЕЦ Запорожие. Шестима специалисти от МААЕ работят в АЕЦ като част от постоянна мисия, четирима специалисти ще я напуснат следващата седмица, двама служители ще останат на площадката в дългосрочен план.

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiranКоментари

Коментара


loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар