Извънредно от Радев! Остро предупреждение към Северна Македония – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

По повод приключилата предизборна кампания в Република Северна Македония (РСМ) и церемонията по встъпване в длъжност на новия президент на страната бих желал да заявя, че Република България не приема изявления и поведение, които противоречат както на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г., така и на други международни договори, които РСМ е подписала. Това се казва в разпространена тази сутрин позиция на президента Румен Радев.

България многократно и ясно е заявявала своята позиция, че договорите трябва да се изпълняват.

Припомням също, че РСМ е страна член на НАТО, от което произтичат съответните задължения и отговорности.

Убеден съм, че европейската перспектива на РСМ зависи от стриктното изпълнение на международните договори, по които тя е страна,  както и от одобрената от Европейския съвет през юли 2022 г. Преговорна рамка, която, за сведение на отговорните институции в РСМ, няма да бъде ревизирана, предупреждава държавният глава на България.

По повод церемонията по встъпване в длъжност на новия президент на Република Северна Македония, България не приема изявления и поведение, които противоречат както на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 година, така и принципно на договореностите между Европейския съюз и Република Северна Македония. Това заявява служебният премиер Димитър Главчев в позиция, разпространена от пресслужбата на Министерския съвет.

България многократно и ясно е заявявала своята позиция, че договореностите трябва стриктно да се изпълняват, отбелязва Главчев.

Припомняме, че Република Северна Македония е страна членка на НАТО, от което произтичат съответните задължения и отговорности, пише той.

Убедени сме, че европейската перспектива на Република Северна Македония ще зависи изцяло от всеобхватното изпълнение от нейна страна на одобрените от всички договорености от юли 2022 година, завършва служебният премиер.

Източник: inews.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар