Извънредно! Парите за ”Хемус” са изтеглени от т.нар. банка на СИК

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
”Знаем имената на фирмите, имената на хората, стоящи зад тези фирми, както и имената на хората, които са били упълномощени да теглят пари на каса. До момента сме ,установили, че това са фирми, регистрирани в Северозапада – Лом, Мездра, Монтана. Лицата, които се водят собственици на тези фирми, са от Лом и от Мездра. Там има интересни политически връзки.

Едното лице от Лом има кариера преди години като местен политик, тъй като е бил водач на листа за общински съветници от „Евророма“. Другият, който е от Мездра, е бил председател на младежката структура на ДПС в града, а по роднинска линия е свързан с партията на един предприемач, бивш прокурор – Тома Томов“. Това каза пред БНР журналистът Атанас Чобанов, главен редактор на сайта Bird.bg.

 

На 5-и ноември на пресконференция на МВР и МРРБ бяха оповестени резултати от проверка на строителството на АМ „Хемус“, според които 60 млн. лева от парите за лот 5 на магистралата са били прехвърлени на кухи фирми и след това изтеглени в брой.

 

Чобанов съобщи, че в разследването на Bird.bg е установена банката, от която са изтеглени парите: „Банката е българска, тя е една от изброените в доклад на бившия посланик на САЩ Джон Байърли като гнили ябълки. Тази банка е наречена „банката на СИК“.

По думите на журналиста прокуратурата няма воля да проведе разследване по случая:

„Очевидно е замесена и самата банка, ако са изтеглени парите в кеш, а може и само по документи да е станало това. Дали тези хора от Мездра и Лом са ходили в трезора, който трябва да отговаря на изисквания на БНБ и БНБ трябва да ги контролира? … Няма във всеки град такъв трезор – има на определени места. Възникват много въпроси“.

Той обясни, че прокуратурата може да вдигне банковата тайна и да установи много неща: „Да бъдат наредени СРС, да бъдат проследени трафичните данни на тези лица, за да се види с кого са се срещали“.

„Някой дърпа конците и ние искаме да разберем кой е“, каза още журналистът.

 

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар