Кирил Петков Асен Василев

Извънредно! Парите на пенсионерите няма да се намаляват след 1 януари

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

В рамките на преговорите за политиката на бъдещия кабинет, днес “Продължаваме промяната”, БСП, ИТН и “Демократична България” разискваха предложенията си в социалната политика. Идеите бяха щедри, но за осигуряване на средствата за това почти не стана дума. Част от партиите бързат с въвеждането на краткосрочни антикризисни мерки. Когато се стигна до уточняване на точките, по които има разбирателство, Асен Василев, който води преговорите от името на “Продължаваме промяната”, предупреди, че част от предложенията няма как да влязат в бюджет 2022 г.

Асен Василев избра да акцентира върху необходимостта от засилване на контрола в социалната система. Едното му предложение е социални помощи да не се дават на лица, които не са трудоспособни. “Ако някой може да работи, той трябва да работи, а не да разчита на социални помощи”, каза Василев. Второто му предложение е да се въведат големи глоби и криминализиране на доплащането на ръка над официално декларираните заплати, като те ще важат не само за работодателите, а и за счетоводителите, които обслужват тази практика, и за самите лица.

Най-активни в дискусията по различните предложения бяха БСП и ИТН, като между тях бяха и основните разминавания. Включена в експертната група на левицата, Емилия Масларова взе отношение по всички теми, често редактираше записите в окончателния документ и напомни за времената, в които управляваше социалната политика като министър в правителството на Сергей Станишев.

 

ДОГОВОРКИТЕ

С бюджет 2022 г. пенсионерите няма да получават по-малко пари от получаваното досега – тази формулировка предложи Асен Василев на партиите, които имат различни идеи за преизчисление и увеличение на пенсиите. Ясно решение обаче как точно ще стане това не се чу.

Големият проблем е с добавките от 120 лв., които трябва да се изплащат само до Нова година. От Коледа влизат в сила нови увеличения и преизчисление на пенсиите, но те няма да са толкова големи като добавката. Ако пък тя бъде запазена, хората на минимална пенсия ще получават 490 лв. – несъразмерно много на фона на останалите пенсии. В същото време се чуват гласове, че трудно ще се отнемат добавките на възрастните, които са най-голямата сума, която те са получавали някога. Предстои и да се въведе механизъм пенсионерите под линията на бедност да бъдат подпомагани до нея през социалното подпомагане.

Според Асен Василев е необходимо да се направи индивидуално изчисление за всеки пенсионер, за да се постигне максимална справедливост. След като не се споразумяха около конкретна мярка, партиите записаха много по-обща формулировка, че ще се търси механизъм за справедлива актуализация на пенсиите, който да е устойчив във времето.

Сблъсък се получи между ИТН и БСП по отношение на втория стълб. БСП цитира опита на чужди страни, където този стълб бе оценен като неефективен и се обяви против да се увеличава осигуровката за втора пенсия. ИТН пък смята, че нашата система трябва да почне повече да подчертава индивидуалния принос, а това е възможно с повишаване на тежестта на втория стълб. В крайна сметка и тук бе записано, че ще се прави анализ на пенсионната система.

Максималният осигурителен доход ще бъде обвързан като процент от средната работна заплата, предложи Асен Василев. БСП иска той изобщо да отпадне, но “Продължаваме промяната” се обяви против това. “Трябва да има такъв таван и той трябва да е предвидим и да се покачва, когато се покачва средната работна заплата”, коментира Василев. “Ама да не го намалим така”, разтревожиха се Георги Гьоков и Емилия Масларова. “Процентът може и да е 300, няма да го намалим”, гарантира Василев.

Сред партиите има единодушие, че минималната заплата трябва да бъде процент от средната. ИТН предложи тя да е 50% от средната. БСП подкрепи, но предупреди, че това не може да стане веднага и трябва да се запише с хоризонт до края на мандата. “Продължаваме промяната” се съгласи, че трябва да има обвързване на минималното възнаграждение със средното за предходната година.

Изобилието от идеи за подкрепа на младите семейства доведе до невъзможност да се запишат общи мерки. Част от партиите бързат с исканията си, но Асен Василев предупреди, че остойностяването в бюджет 2022 едва ли е възможно на този етап. “Ако сега отложим записването на конкретни мерки, ще ги отложим с поне една година”, коментира Георги Гьоков. “Но тези предложения изискват доста сметки”, напомни Василев.

——————-

Какво поискаха партиите?

 

БСП не се отказва от ново преизчисление през осигурителния доход

 

Във встъпителното си изложение, Георги Гьоков от БСП изрази надежда да не се стигне до наддаване между партиите.

120-те лв. добавка на всички пенсионери трябва да бъде запазена до края на извънредната обстановка, смята БСП. Към момента решението е тя да се отпуска до края на годината, тъй като от Коледа влизат в сила редица увеличения – на минималната пенсия, на максималната, на социалните, както и преизчисление на всички пенсии с по-висок коефициент за всяка година действителен осигурителен стаж.

Левицата не се отказва и от искането си да се преизчислят пенсиите с по-съвременен осигурителен доход – за 2018 г., тъй като предвиденото сега увеличение е справедливо, но ще увеличи разликите между старите и новите пенсии, които и без това са в рамките на 3-4 пъти. БСП потвърждава и искането си пенсионерите под линията на бедност да бъдат подпомогнати до нея през социалната система, както и да продължи да се увеличава тежестта на всяка година осигурителен стаж в пенсионната формула. “Еми, прощавай, но не говорим тук за бюджета на САЩ”, вметна по този повод Мика Зайкова от ИТН.

Георги Гьоков поиска редица антикризисни мерки като възможност за отложено плащане за хора, които не могат да си платят наведнъж битовите сметки, енергийни помощи и др. В програмата на БСП са и други отдавна предлагани мерки като безплатни детски градини, обвързване на втората година майчинство с минималната заплата. Левицата иска и безплатни лекарства за деца до 14 г. – нещо, което бе обсъждано и на здравните преговори.

 

ИТН предлага увеличение на вноската за втория стълб

 

“Има такъв народ” започна своето изложение с предложения за спешни мерки в подкрепа на хората. Партията предлага да се въведе специална линия на енергийна бедност. Интересна е идеята, изложена от Теодора Пенева (кандидат за социален министър във втория проектокабинет на ИТН,) за подпомагане на родителите – това да става под формата на потребителска помощ в размер на 24 минимални заплати за новородени и отглеждани в България деца разсрочена в период от 7 години.

ИТН иска да се направи преглед и оценка на всички антикризисни мерки, за да се знае дали този пакет е покрил нуждите на гражданите, дали има нужда от браншово разделение и пр. На тази база може да се направи разработка на по-ефективен антикризисен план, смята Пенева.

Мика Зайкова поиска цялостна пенсионна реформа, преразглеждане на категориите за пенсиониране, за да не изтичат безсмислено средства за ранно пенсионери на фона на съвременните технологии в работата. България е с най-нисък процент на заместване на дохода при пенсиониране (около 41% в момента), а в Европа е 70%, като в скандинавските страни надхвърля 80%.

Зайкова повдигна въпроса и за минималната заплата, като подкрепи заложеното в проектодиректива на ЕК обвързване на минималното плащане със средната заплата. Идеята там е минималната заплата да е 50% от средната за съответната страна. Минималната пенсия трябва да приближи в средносрочен план издръжката на живот, а не да я ориентираме по линията на бедност, коментира още Зайкова.

Интересни предложения ИТН направи и за втория стълб. Там, според партията, трябва да продължи да се увеличава вноската, която се отделя от общата пенсионна осигуровка за универсалните фондове. В момента тя е 5% и стои на това положение от години. ИТН смята, че тя трябва да се увеличава до достигане на съотношение 50/50 за двата стълба в рамките на 15 години.

ИТН също се обяви за увеличение на максималния осигурителен доход, като коментарът на Мика Зайкова тук бе: “3000 лв. обрича сегашните работещи със заплати по 10-20 хил. лв. на бедност”.

 

ДБ поиска отделен бюджет за възрастните хора

 

Да се отдели бюджетът за възрастните хора, който сега е разделен между пенсионната и здравната система, предлага “Демократична България”. Това, според тях, ще повиши качеството на социалните услуги и ще привлече даже пенсионери от Западна Европа. Партията предлага отделяне на дългосрочните грижи за хора с увреждания, хронични заболявания и възрастни в самостоятелен осигурителен риск – това означава нова осигуровка. Владислав Панев окачестви като позитивна идеята на ИТН за увеличаване на дела на втория стълб.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар