ИЗВЪНРЕДНО! Парламентът задължи автобусите да бъдат оборудвани с колани

Без категория
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Парламентът задължи автобусите да бъдат оборудвани с колани за пътниците и с устройство за мобилно видеонаблюдение.

Депутатите приеха на второ четене промени в Закона за пътищата, с които се изменя Законът за автомобилните превози.

Текстовете бяха приети със 79 гласа “за” и 20 въздържали се. Изискването за оборудване с колани влиза в сила в деветмесечен срок от обнародването на промените, а за видеорегистраторите – в 18-месечен срок.

Изискването за обезопасителни колани няма да се прилага за моторни превозни средства при специализиран превоз по маршрути с еднопосочна дължина до 30 км.
Превозвач, който допусне извършване на превоз на пътници с моторно превозно средство, което не е оборудвано с обезопасителни колани, ще се наказва с глоба или имуществена санкция от 3000 лева, а глобата за водача ще е 500 лева.

Към момента българското законодателство предвижда санкция от 50 лева за пътник, който не е поставил колан, припомниха вносителите на промените от ГЕРБ.

Автобус

75% от българите смятат, че коланите действително помагат за безопасността, показва изследване на „Галъп интернешънъл“, проведено между 5 и 11 септември сред 769 души.

Мнозинство от 66 на сто подкрепя коланите да станат ефективно задължителни в междуградските автобуси. 16 процента са против, а 18% не могат да преценят кое е по-доброто решение.

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар