Извънредно! Пилотът на падналия МиГ не е катапултирал, намерена е спасителната му жилетка

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Изтребител МиГ 29 на българските Военновъздушни сили (ВВС) е паднал тази нощ в Черно море.

Пилотът и машината се издирват.

По първоначална информация пилотът не е успял да катапултира.

Kомандирът на Военноморските сили (ВМС) контраадмирал Кирил Михайлов каза пред БНР, че не е сработила системата, която при катапултиране на пилота изхвърля спасителен буй с радиосигнал и светлина.

Към 10 часа е намерена спасителна жилетка на пилота.

Все още няма информация защо самолетът е паднал.

Инцидентът е станал при изпълнение на тренировъчна задача над Черно море.

Самолет МиГ 29 е изгубил радиовръзка и е изчезнал от радарите в 00:45 часа, потвърдиха от Министерството на отбраната.

Веднага е започнала операция по търсене и спасяване, която продължава и в момента.

Обичайната практика е версиите за инцидента да се обявят след като се анализират данните от черната кутия на машината, ако се намери.

Провеждането на тактическото учение с бойни стрелби “Шабла 21” е прекратено.

Падналата машина е от последните доставени в края на 80-те години на миналия век. Самолетът е от състава на база “Граф Игнатиево” и е бил управляван от майор, който служи в нея. По първоначална информация пилотът е на 47 години.

“Всичко, с което разполагаме, е включено в операцията по търсене и спасяване на пилота. Няма сигнал от него, внезапно е изчезнал от радарите”, каза служебният военен министър Георги Панайотов.

Той обясни, че изтребителят е бил сам, изпълнявал е задача в рамките на учението “Шабла 21” – стрелял е по цел.

Служебният министър на отбраната заяви, че не иска да спекулира с възможните причини за инцидента и иска да станат ясни фактите преди да коментира.

“Този МиГ-29 е от машините, които последно са доставени в България, тоест 1988-89 г. Което означава, че жизненият цикъл на тази машина би трябвало да изтече в периода 2029-30 г. Машините се поддържат. Не бива в момента да се правят спекулации в резултат на какво е станал инцидентът. Нека да го установим и ще съобщим”, добави министърът.

Заседанието на Министерския съвет в сряда бе отменено, а служебният премиер Стефан Янев и министър Панайотов ще бъдат в Шабла.

Бившият военен министър Красимир Каракачанов каза пред БГНЕС, че “доколкото има информация не става въпрос за техническа неизправност на самолета”.

Той посочи, че упражнението, което е изпълнявано от пилота – нощни стрелби над морско пространство, е изключително сложно.

Проблеми с поддръжката на МиГ в България

През последните години периодично се случват инциденти с МиГ 29. Не само в България, но и в други страни, в които машината все още е на въоръжение.

Въпреки че България е член на НАТО от 2004 година, разчита само на старите съветски машини, за да охранява въздушното си пространство.

Поддръжката на МиГ 29 е много трудна и минава през Русия.

И в момента руската корпорация “РСК МиГ” изпълнява договори за ремонт на българските изтребители, по които има сериозно забавяне.

Правителството на Бойко Борисов сключи рамково споразумение с руснаците за над 80 млн. лева, по което бяха подписани серия договори, които трябваше да свалят напрежението във Военновъздушните сили и да осигурят изпълнението на мисията Air Policing.

Малко летателни часове за българските пилоти

Заради трудната поддръжка от години има проблеми да се осигурят достатъчно изправни машини и летят само по около 5-6 самолета. Това създава проблеми и с обучението на българските пилоти, които имат много малко часове във въздуха.

Въпреки че страната закупи 8 нови самолета F-16 Block 70 oт САЩ и “Локхийд Мартин” за над 2 млрд. лева, използването на МиГ-овете остава без алтернатива дори след доставката им.

За да се премине изцяло към нова платформа, трябва да се закупят най-малко още 8 нови изтребители, което не се знае кога ще стане.

Пореден инцидент

Това не е първият инцидент с военни машини през последните години.

През 2017-а хеликоптер “Пантер” на ВМС падна в Черно море по време на учение и загина един пилот.

През 2018-а военен хеликоптер Ми 17 падна край “Крумово”, Пловдив.

Най-сериозният инцидент е през 2012 година по време на учение. Самолет МиГ-29 пада край Пловдив. Военните успяват да катапултират.

*Очаквайте подробности.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар