Извънредно! Показаха документи за тежка корупционна схемата на Асен Василев със земеделските земи!

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Скандални документи, безспорно доказващи, че Асен Василев има намерение да продава българска земеделска земя, въпреки че отрича, показаха депутатите от “Има такъв народ”.

Тези дни стана ясно, че финансовият министър се е прицелил към Държавния поземлен фонд и продажбата на земя от него, за да осигури повече приходи в бюджета. Той очаква от тези сделки 340 млн. лв.

Председателят на Парламентарната група Тошко Йорданов показа становището на министъра на земеделието Кирил Вътев, част от официалната му кореспонденция с Асен Василев от 11 ноември тази година.

Йорданов цитира точка 3 от кореспонденцията. “По отношение за посочения допълнителен приход от продажба на земи през 2025 г….”… Ако си спомняте, Асен услужливо говори само за 24-та година. Той е от типа хора, които казват половината от изречението, и пропускат останалото след запетайката. Та значи, официална кореспонденция между министрите: … “По отношение допълнителен доход от продажба на земи през 2025 г., обръщам внимание на следното: прогнозна стойност на касовите приходи от продажбата на земи от Държавния поземлен фонд (за който Асен твърди, че не са водени никога разговори в тази посока) чрез поименни компесаторни бонове, посочени в предложената рамка за бюджета на Министерството на земеделието и храните за 25-година е в размер на… колко? На 340 милиона лева. Онези милиони, за които той твърдеше, че никога не са предвидени за бюджета от продажба на земеделски земи”, заяви Йорданов пред ПИК TV.

В документацията се посочва също, че при допускането на земите на търг, ще са необходими по предварителни отчети приблизително 700 хил. декара, което представлява 1/5 от наличния държавен поземлен фонд. “Или цена по 485 лева на декара, на свободния пазар е 2800 лева. Това ако не е корупционна сделка, аз съм баскетболист от НБА. Това е долна корупционна сделка! Гавра с българите”, изригна Тошко Йорданов.

От ИТН посочиха и още един смущаваш факт, предшествал кореспонденцията между Василев и Вътев.

В края на октомври в София са били представители на няколко огромни американски фирми от сектор “Земеделие”. “И след това другарят Василев решава да продава земеделска земя през 2025 г. Да ви кажа, че по тази схема при нашите партньори от Украйна три американски фирми притежават по същата схема 30 процента от обработваемата им земя”, скандализира с разкритие Йорданов.

“А в момента 700 хил. декара са заложени за продажба с компесаторни бонове и на ниска цена. Кой е брокерът, който притежава най-много компесаторки в тая страна, които е изкупувал в последните години и дали някакви няма да му излезе без пари да участва в купуването на тая земя?”, попита той.

Вижте още от скандалните разкрития на ИТН за схемите на Асен Василев: 

 

 

 

 

 

 


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар