Извънредно! Полицаи от цялата страна излизат на протест в неделя от 13:00 ч.

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Провал на преговорите с ръководството на МВР. В резултат – полицаи от цялата страна излизат на протест в неделя (5 юли) от 13:00 ч. пред сградата на Министерството на вътрешните работи.

 

„Господин Маринов (вътрешният министър Младен Маринов – бел. ред.) не можа да оцени жеста, че му предлагаме алтернатива, в която да не се излиза на протест. Очаквахме ангажименти със срок, а ръководството на МВР изрази само принципно становище, че би разговаряло с нас по спорните теми“. Това заяви пред Actualno.com заместник-председателят на Синдикалната организация на служителите в МВР (СФСМВР) Илия Кузманов, цитиран от actualno.com.

Той обясни, че продължават да съществуват проблеми между синдиката и Правно-нормативната дирекция във Вътрешното ведомство. „Няма никакво движение по отношение на преодоляване на правния вакуум, свързан със заплащането на извънредния труд в системата“, коментира Кузманов. По думите му извънреден труд в делничните дни не се компенсира по никакъв начин, а така годишно могат да се получат между 100 и 150 часа.

По темата със заплащането на нощния труд, Кузманов посочи, че е постигнато искането от минимум един лев от 1 януари 2021 г. „Ще очакваме движение с оглед на това да не сме обаче пак на минимума. По-скоро на нас претенциите ни отиват към т.нар. „време на разположение“, което се заплаща 10 стотинки на час. Тук сме направили предложение то да стане поне 35 стотинки, каза Илия Кузманов.

„Нашите искания са свързани и с промяна в ръководството на Дирекция „Правно-нормативна дейност“ в МВР или предприемане на стъпки, които да докажат промяна в тяхното отношение към нас. Алтернативни са нещата. Една смяна на Грудева (Росица Грудева – бел. ред.), която е директор, би трябвало да има оздравителен ефект“, счита още синдикалистът.

Но по принцип смяна на човек не решава проблем, когато мисленето е същото. Ние предпочитаме да бъде демонстрирано намерение за друг начин на комуникация, защото най-големият проблем с тази дирекция е, че каквото и да предложим, първата дума е „няма да стане“, посочи Кузманов. Той съзря възможи политически протекции във въпросния отдел.

Кузманов отбеляза, че протестът в неделя ще се състои при спазване на всички противоепидемични мерки. Отново се върнахме пред МВР, дълго време бяхме изместили центъра на недоволството си пред Народното събрание и Министерския съвет, но сега пак се връщаме в нашата къщичка, отбеляза Кузманов.

По темата с допълнителните средства за полицаите на първа линия, свързани с пандемията от COVID-19, Кузманов уточни, че тези пари не са стигнали до всички служители в системата. По думите на Кузманов не всички негови колеги, които са били на първа линия, са получили средства и е имало субективни преценки в заложените критерии.

„Получи се така, че хора, които сравнително малко или въобще не са били ангажирани, получиха средства. Съответно хора, които пък са били в центъра на епидемията – не получиха“, коментира Кузманов. Той даде пример със служителите в дирекция „Жандармерия“, които са били вътре в гетата – те не са получили средства, защото изискването е било да имат между две и три участия в КПП. „Да, те не са били на КПП, те са били още по-навътре от КПП-то“, посочи Илия Кузманов.

Източник: onovini.eu

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар