Извънредно! Почина Нора Ананиева, вицепремиер в две правителства

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

На 83 години почина бившият политик Нора Ананиева, съобщава „Нова телевизия“, позовавайки се на пресцентъра на БСП.

 

Нора Ананиева е един от водачите на БСП през 90-те години. Тя е вицепремиер в двете правителства на Андрей Луканов през 1990 година.

 

Родена е на 30 март 1938 година в Ловеч. Завършва Немската гимназия в града, учи право в Софийския университет, след което е чиновник в общината в София. Достига до поста секретар на Изпълнителния комитет на Столичния народен съвет. От 1960 година е член на БКП.

 

 

След Ноемврийския пленум на ЦК на БКП през 1989 година Нора Ананиева става едно от новите лица във висшето ръководство на партията – от 1990 година е член на Висшия съвет, от 1991 година – на Изпълнителното бюро. През февруари 1990 година е избрана за вицепремиер в първия, а през септември и във втория кабинет на Андрей Луканов. През 1990 година става съпредседател на Демократичния съюз на жените. След отстраняването на правителството на Луканов, Ананиева е председател на парламентарната група на БСП (1990 – 1994 г.) и заместник-председател на Народното събрание (1994 – 1997 г.).

 

След прекратяване на парламентарната си кариера работи като директор на „Център за исторически и политологически изследвания към ВС на БСП“.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар