Денков

Извънредно! Правителството пада до Нова година

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

За политическите процеси, трусовете във властта и перспективата пред сглобката разговаряме с лидера на „Левицата“ Румен Петков. „Сглобката всеки ден ни позори. Ако някой открие ден без позорящ скандал, произлизащ от правителството или от мнозинството, този човек трябва да бъде отличен“, казва Петков пред „Труд news“.

– Господин Петков, бяхте министър в Тройната коалиция, как ви изглежда настоящата некоалиция? Стабилна ли е?
– Некоалицията е престъпление към обществения морал, към политическата култура и погазване авторитета на България пред нашите партньори. Тази сглобка всеки ден ни позори. Ако някой открие ден без позорящ скандал, произлизащ от правителството или от мнозинството, този човек трябва да бъде отличен.

– Независимо от твърденията Ви, самите участници в сглобката и политолози смятат, че тя ще издържи, защото и нови избори биха довели да същата конфигурация в НС.
– Аз прогнозирам, че това правителство ще падне до Нова година. Това, че този жълт и жалък, и сламен, и срамен човек Денков търпи да бъде унижаван постоянно, е в името на това да е на власт. Но той е приемлив единствено за Зеленски. От всички лидери в Европа, единственият който говори с него, е Зеленски.

– Не виждаме европейски лидери да горят от желание да разговарят и с президента ни. Имате ли аргументи, които да казват друго?
– Аз не мога да коментирам последните месеци особено, защото президентът ни очевидно е в различна позиция, не толкова публично изявен. Но позорящото поведение на този сламен човечец Денков лъсна преди дни в Европарламента. На празна зала той унизи България, произнасяйки 31 пъти Европа, 16 пъти Украйна, 12 пъти Русия и 8 пъти България. Единственото хубаво нещо бе, че залата се оказа празна. Но Зеленски се похвали в Туитър, че му бил благодарил. Защото той действително държа реч като човек, който държи и служи на Украйна. Той не държа реч като български премиер, а говори какво трябва да направим с Украйна и как европейските граждани не бива да питат какво прави ЕС за моята държава, а какво прави моята държава за ЕС. Денков не прави нищо за България, той я предава според силите си. Той е обкръжен от предатели. Тагарев, който още сигурно е на заплата в украинското военно министерство, за което аз говоря повече от две години, се изпъчи и каза, че от Украйна не бил получил и една гривна. От българската прокуратура трябва да получи две гривни. А на другия – Асен Василев – не му дадоха да гласува, защото адресната му регистрация е в САЩ. Ние даваме ли си сметка какво сме допуснали в правителството? Ние трябва да разберем, че тази бързо скъсяваща се обществена памет, както е казал Кончаловски, убива България. Не разбираме ли, че става дума за формени измамници?

– Ще ви върна към твърдението, че правителството ще падне до Нова година. Откъде знаете?
– Това се говори от част от министрите. Говори се и от част от босовете на сглобката, казвам босове, защото те не са лидери. И независимо от стремежа им да получат благословията на „Козяк“, правителството ще падне.

– Какво означава да падне правителство посред зима и смятате ли, че партиите, които са във властта, искат нови избори?
– А какво означава България да има такова правителство? Тези които ни управляват в момента, живеят в името на властта, а желаят властта, за да грабят. Ако погледнем нашия план за възстановяване и го сравним с плана на Гърция, ще видим огромна разлика. Гърците са включили най-големия си ТЕЦ в плана за възстановяване, а нашите управляващи ликвидират Маришкия басейн в прекия смисъл на думата. Гърците предвиждат държавна ТЕЦ да изгради най-големия фотоволтаичен парк и т. н. А нашите управляващи искат да подарим два ядрени реактора на Украйна, които самата Украйна не знае какво ще ги прави. Те искат да купуваме скъпо ядрено гориво, което все още не е доказано, че може да бъде ползвано в „Козлодуй“. Те искат да строим два нови блока в „Козлодуй“, които ще бъдат с „Уестингхаус“ два пъти по-скъпи от тези в „Белене“. Нашите управляващи искат да крадат. Заводът за електромобили в Ловеч е паметник на държавническите умения на Кирил Петков и Асен Василев. Завод няма и няма да има.

– А как си обяснявате, че хората гласуват за тях, все пак бяха втора политическа сила…
– Ние гражданите трябва да разберем, че тези са на власт, първо защото 60% не излязоха да гласуват, с което отказаха да ги легитимират. Второ, част от гласуващите се оказа, че подкрепят хора, за които измамата и грабежът са начин на живот.

– Какъв е изходът от тази ситуация, няма нова политическа сила, а и сякаш никой не подготвя нов проект?
– Появи се новата политическа сила НДСВ, известен е финалът. Появи се новата политическа сила ГЕРБ – знаем 12 години как бяхме управлявани. Появи се новата политическа сила ПП, виждаме катастрофалните последици за обществения морал, за обществената атмосфера. Аз съм от хората, които не смятат, че обществото очаква и непременно се нуждае от нещо ново. Обществото трябва да бъде мотивирано да излезе и да гласува за българските национални интереси. А те не са сред интересите на ППДБ, ГЕРБ и ДПС. Всички те говорят за евроатлантически ценности и никой не посочва нито една евроатлантическа ценност конкретно. А в очите на нашите хора евроатлантическите ценности са тотален слугинаж на САЩ, заливането с нашите мизерни пари на военно-промишления комплекс на САЩ и убийството на българските енергетика, индустрия и селско стопанство. Земеделският министър беше дотам почтен, че да каже, че земеделските производители не са прави да протестират, защото им се дават огромни пари за преодоляване на щетите в следствие на войната в Украйна. Т. е., ние търпим щети във всичко. Ние толкова ли не чухме благодарностите на Хамас към украинското военно ръководство за предоставеното, продаденото оръжие? Толкова ли не разбираме драматичната ситуация на Европа? Толкова ли не разбираме, че основният инвеститорски интерес е насочен към Азия и перспективите на БРИКС? И ние в Европа продължаваме да се самоубиваме. Премиерът трябва да бъде изслушан от парламента преди да отиде на срещата на върха в средата на декември, където ще се вземат ключови решения. Този човечец когато говори пред празната зала в Брюксел, така и не каза какво е отношението на правителството на България по гласувания доклад на  евродепутати за премахване правото на вето на една отделна европейска държава. Правителството няма позиция по този възлов за нашата история въпрос. Македония незабавно ще стартира процеса по присъединяването и ще стане пълноправен член на ЕС, ограбвайки нашата история и културно наследство. Тези хора не ги интересува културното и историческото наследство. Тях ги интересува колко могат да ограбят. Ще им се порадват малко от САЩ, ще им кажат браво, разбира се, преди самите САЩ да обявят собствения си фалит.

– Защо твърдите, че САЩ са в състояние на фалит?
– Четири банки фалираха, а в последните месеци шест банки закриха близо 500 свои клона в страната. И това са данни от анализа на Майкъл Снайдер, който е предоставен на властите в САЩ. Говорим за JPMorgan, Bank of America, Citizens Bank, Citibank. Само за една седмица тези банки закриха 64 клона. „Вашингтон пост“ казва, че най-добре пазената тайна на помощта за Киев е, че повечето пари за Украйна остават в САЩ. Те остават във военно-промишления комплекс на САЩ и няма как да е иначе след като повече от 40 сенатори и конгресмени имат лично дялово участие във фирми от техния военно-промишления комплекс. А ние обещаваме още помощи за Украйна. Зеленски казвал на Денков какво иска да пращаме. Ще платим 2,5 млрд. лева на САЩ за бронетехника, която е морално остаряла. Пращаме нашата бронетехника в Украйна. Тагарев услужливо мълчи, че ние ще платим и 1 млрд. лева, за да транспортираме тази бронетехника до Украйна.

– Ние ли ще платим за транспортирането на бронетехниката?
– А кой да плати? Ние ще платим този 1 млрд. лева. Транспортът е достатъчно сложен и като техническо обезпечаване, и като маршрут. Ние защо си мислим, че качваш куфара и той стига от точка до точка?

– Ще ви върна отново на прогнозата за падане на правителството. Какво следва?
– В продължение на две години сме облъчвани от социологическите агенции, че изборният резултат е предопределен и първа политическа сила е ГЕРБ или ППДБ. Като гледам хора, които са ми казвали, че политическата сила, с която съм („Левицата“), може да бъде добре представена, ако се поръча изследване за 30 000 лв., съм скептичен към това, което мога да чуя и избягвам да слушам. Но това облъчване е съвършено съзнателно и поръчано. Аз продължавам да питам, срещали ли са се двама американци, които не са служители на посолството, между двата тура на местните избори с парламентарните ръководители на политически сили, за да им оформят отношението към балотажа в София? Защото от американски източници знам, че те одобряват факта, че нито една парламентарна политическа сила не подкрепи ясно и категорично Ваня Григорова. Защото ако Ваня беше спечелила изборите в София, сглобката падаше веднага и на часа.

– За какви американци говорите?
– Казах, че става въпрос за двама американци, които не са служители на посолството. Съобщих това два дни след втория тур и досега никой не ме е опровергал. Срещали са се с ръководителите на парламентарните фракции един по един. И ние знаем, че отношението на г-жа Нинова към Ваня Григорова способства за кампанията на Васил Терзиев. Господин Костадин Костадинов много ясно каза: Не подкрепяйте Ваня Григорова, т. е. и те на практика подкрепиха Терзиев. И от този факт ние не бива да бягаме. Но внушението, че или ГЕРБ, или ППДБ ще са първа политическа сила е част от отвращението на тези 60%, които не гласуват.

– Какво правите вие, за да мобилизирате част от тези, които не излизат да гласуват?
– Като се загледате ще видите, че „Левицата“ е лишена от медийни прояви. Има фаворизирани медийни герои и по този начин се профилактира общественото съзнание.

– Възможно ли е в рамките на това НС да се създаде друго правителство?
– Най-малкото не е изключено. Ние виждаме, че вътре в ППДБ вече има ясни знаци за нетърпимост. ПП убиват ДБ с прегръдката си, ДБ се самоубиват със слугинажа си. ГЕРБ неслучайно правят отчетлива разлика. При избора на подуправител на НЗОК видяхме озадачаваща на пръв поглед подкрепа, така че падането на това правителство не означава непременно избори. Моето лично убеждение е, че на България са необходими избори, при равен достъп на политическите сили до медиите.

– Последно искам да ви попитам, защо след като политиците се отказаха от промяна на националния празник, подписката продължава?
– Искам да помоля всички, които ценим историята си, които се гордеем с Освобождението на България след 500 г. турско робство, да подкрепим подписката. На нас ни е необходим ясен отговор какво е отношението на българина към нашата история, към днешния и към утрешния ден. Текстът за промяна на националния празник е отпаднал от проекта за промени в конституцията, но от политиците, които познавам и от ония, които се гордея, че не познавам, може да се очаква всичко.

– Правдоподобно ли е твърдението, че подписката може да сложи начало на поредна президентска партия 3 март?
– Би било неприлично да се експлоатира патриотизмът на българите с користни политически цели. И не мисля, че президентът би стимулирал такъв процес.

Нашият гост
Румен Петков е роден на 23 юни 1961 г. в Плевен. Бил е кмет на родния си град, министър на вътрешните работи, три мандата народен представител от БСП. Един от съучредителите на партия АБВ. От Третия конгрес на АБВ е председател на партията. АБВ днес е част от лявото политическо обединение “ЛЕВИЦАТА”.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар