Извънредно! Президентът назначи Янаки Стоилов за конституционен съдия

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Президентът Румен Радев е подписал указ днес за назначаването на служебния министър на правосъдието Янаки Стоилов за конституционен съдия, съобщи БТА.

 

Министър на правосъдието става сегашният заместник правосъден министър Иван Демерджиев. Това обяви президентът пред журналисти след церемонията по случай завършването на випуск „Г. С. Раковски“ – II смяна, на Военната академия „Георги Стойков Раковски“.

 

„Авторитетът му е безспорен и вярвам, че това ще бъде венецът на една достойна кариера на ценностен човек и професионалист“, подчерта държавният глава за Стоилов. За Иван Демерджиев коментира, че е „юрист с авторитет и позиции“, който се е утвърдил като успешен и принципен заместник-министър. На всеки три години четирима конституционни съдии се сменят поради изтичане на 9-годишния им мандат. Новите се избират от Общото събрание на ВКС и ВАС, от президента и от Народното събрание.

 

 

При тазгодишната ротация в Конституционния съд върховните магистрати трябва да изпратят един свой представител, президентът – също един, а на Народното събрание му предстои избор на двама, като единият ще встъпи в длъжност през 2022 г.

 

Двете върховни съдилища имат джентълменско споразумение, според което се редуват в излъчването на конституционен съдия, и сега е ред на ВАС.

 

Преди дни lex.bg съобщи, че за 4 ноември е свикано Общото събрание на съдиите от Върховния касационен съд (ВКС) и Върховния административен съд (ВАС) за избор на конституционен съдия и изборът ще се проведе онлайн заради пандемията от коронавирус.

 

Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментараloading...
There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар