Румен Радев

ИЗВЪНРЕДНО! Президентът пак удари ГЕРБ през ръчичките. Те са в потрес…

Вето, Румен Радев
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Президентът Румен Радев току що наложи вето над приетия Закон за допълнение на Закона за приватизация и следприватизационен контрол. Той го връща в парламента за ново обсъждане.

Като главен мотив за действията си той изтъква, че гласуваните разпоредби не защитават обществения интерес, а напротив – увреждат го.

Радев има възражения срещу § 3 и § 4.

С § 3 се ограничава срокът на задължения на купувачите, които са сключили приватизационни договори в рамките на 5 години. След това те могат да правят каквото си поискат. В мотивите на президента за поставеното вето се казва, че всеки договор трябвва да се разглежда и условията да се определят според обекта на приватизацията и дейността на фирмата, а не всички да се подчиняват на един и същи закон, защото това създава преимущество на купувачите и не работи за обществения интерес, а само за тях.

§ 4 пък позволява на приватизаторите да платят неустойките към държавата само за първите пет години от сключения договор. Те не са изпълнили задълженията си към сделката и държаната, но са си платили неустойките и законът повече не ги лови. По този начин ще се облагодетелстват неизправни купувачи, които ще се измъкнат от непогасените плащания на неустойки, след като изтекат тези 5 години. И държавата няма да може да потърси парите си.

Според Радев приетата уредба ще облагодетелства най-големите наушители на привотизационните договори и те ще станат недосегами за закона след петата година.

Новата наредба създава условия за лично облагодетелстване в големи размери и ще се отрази на сумите от сериозни неустойки, които трябва да постъпват в държавната пенсионна система и в бюджетите на общините.

Ветото на президента ще засегне най-сериозните олигарски и сделките им и техните политически покровители.

Във връзка с ветото се очакват още днес нови атаки срещу президента, а армията от платени драскачи в медиите и социалната мрежа да се активизира до червено.

Очаква се и нова серия компромати срещу Радев с цел смъкване на рейтинга му, коментираха веднага политолози.

Автор Станислава Славова, istinata.net


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар