Извънредно! Президентът ще назначава ЦИК

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Президентът ще назначава членовете на Централната избирателна комисия по предложение на парламентарните партии, но по определена от него процедура. Това гласи промяната в Изборния кодекс, предложена от „Има такъв народ“ и приета на второ четене от правната комисия днес.

Текстовете бяха подкрепени от ИТН и ДПС, ГЕРБ и БСП се въздържаха. Предстои гласуване в пленарната зала.

Предложението е в Централната избирателна комисия да няма представители на партиите в Европейския парламент, а само на тези в националния. Така съставът й да бъде 15 души, а не – 20, колкото е в момента.

Предстои да се приеме текст, според който след обнародването на закона, президентът трябва да назначи нова изборна комисия до 14 дни, допълва „Дневник“.

Ако промените минат на второто четене в пленарна зала, президентът Румен Радев ще има реалната възможност да назначи нова ЦИК преди евентуалните предсрочни избори за парламент, които се очертават през месец май.

Според ГЕРБ президентът ще има конфликт на интереси, тъй като ще има и избори за държавен глава. „Демократична България“ и БСП се обявиха за професионална избирателна комисия.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар