Извънредно: Премиерът Кирил Петков е под карантина

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Премиерът Кирил Петков и шефката на кабинета му Лена Бориславова се карантинират, съобщават от пресцентъра.
Министър-председателят бе контактен на председателя на парламента Никола Минчев вчера вечерта по време на продължилия 6 часа Консултативен съвет по национална сигурност. Веднага след съвета Минчев се почувствал зле, а тест е дал положителен резултат за COVID-19.

Според наредбите за контактен се счита всеки, прекарал повече от 15 минути в затворено помещение с доказано заразен в рамките на денонощие.

Все още не е известно дали Столичната РЗИ ще наложи официално карантира на участниците в КСНС. Там освен Петков и Минчев участваха още президентът Румен Радев, вътрешният и военният министри Бойко Рашков и Стефан Янев, лидерите на парламентарните партии,

„Ако РЗИ ми наложи карантина (10 дни като контактно лице), аз няма да имам друг избор, защото в крайна сметка такива са правилата и такива са законите, макар че са глупави. Само че искам да разбера на базата на какво точно ще ми наложат карантина, след като тестовете показват, че съм здрав. Днес сутринта си правих тест – отрицателен съм, абсолютно здрав съм. Днес сутринта разбрах за това, което се е случило (с Минчев). Ще отида да се тествам и в лаборатория (бел. ред. – днес, 11 януари), защото тестът, който си направих, е от аптеката, обясни Костадинов.

Припомняме какво означава терминът „контактно лице“ – подробности можете да видите на Единния информационен портал. Важно уточнение там: „При определяне на близките контактни на потвърден случай на COVID-19 трябва да се има предвид всяко лице, осъществило контакт в рамките на 48 часа преди и до 14 дни след появата на симптомите при заболелия“. Председателят на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова изрично каза, че има изследвания, според които в затворено помещение 75% от присъстващите се заразяват. Това обаче не става във всички случаи – зависи от това дали носиш маска или не, каква дистанция спазваш, дори в затворено помещение. РЗИ прави оценка и решава, стана ясно от думите на проф. Христова.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар