Божанов Киро

Извънредно: Прокуратурата разследва Петков и Божанов за заплахи срещу министъра на електронното управление

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Прокуратурата вече е образувала досъдебно производство по сигнала, че министърът на електронното управление е бил заплашван. Сигналоподател са депутати от групата на ИТН.

Това стана ясно на брифинг с участието на зам.-главния прокурор Мария Павлова.

 

Проверката е за длъжностно престъпление, разкриха днес на брифинг на прокуратурата и МВР зам.-главният прокурор Павлова и Ваня Стефанова – прокурор от ВКП, която се занимава ресорно с изборни престъпления.

Двете категорично отказаха да назоват кои са разпитваните по делото заподозрени, но потвърдиха, че сигналът при тях “е същият, който бе изнесен след председателския съвет”. И че част от лицата ще бъдат разпитани в понеделник.

Заедно с главния секретар на МВР Живко Коцев днес двете отчетоха картината след изборите.

Кметът на каварненското с. Белгун днес ще бъде изведен от ареста, за да се закълне… Иначе си остава там – защото е обвиняем за купуване на гласове, стана ясно от думите на Мария Павлова.

Други двама души са с повдигнати обвинения във врачанското с Малорад, където пред камерата член на комисията попълваше преференции да “помогем на баче Цено”.

Към днешна дата властите отчитат 2 споразумения (които се равняват на осъдителни присъди) и едно преобразуване на вината в административна отговорност.

Задържани в МВР до 24 часа са били 155 души – срещу 90 на миналите местни избори преди четири години.

Борислав Сарафов е поискал 4 имунитета във връзка с изборите, на които лицата с имунитет, т.е. – кандидатите за нещо бяха 30 000. Сред тях е и случаят с кандидат-кмета на Дупница, подкрепен от “Възраждане”, който се оказа с влязла в сила присъда в Гърия и издирван в Шенгенската система.

Разпитвани са хора и за скандала с машините, тръгнал от сигнал на ДАНС, но там предстои наблюдаващият прокурор да се произнесе – дали има данни за извършено престъпление. Той ще извади изводите си обаче основно, след като се запознае с компютърна експертиза, стана ясно от думите на Павлова. А тя не е готова.

По случая се извършва проверка, изследват се всички обстоятелства, посочени от ДАНС. Вече се изискват компютри, машини за гласуване, на които е правено изграждането на кодовете, снети са обясенния от лица.

Възложено е експертно изследване, като в голямата си част може би решението, което ще вземе наблюдаващият прокурор, ще зависи от резултатите от експертизата”, бяха думите на Стефанова.

Въпросът ще бъде – дали е имало неправомерно изграждане на кодовете, кой го е извършил (ако има следи) и по какъв начин. Предварителната проверка е по члена за компютърно престъпление.

“На тези избори всички купуваха или правеха опити да купуват гласове”, отговори Павлова на въпрос – за кого са купувани най-много гласове.

„Направихме анализ и локализирахме абсолютно всички рискови секции“, каза и главният секретар на МВР.

При нас регистрираните сигнали са 2767 – предимно за купуване на гласове, унищожаване на материали и корпоративен вот.”

Най-активни са били подателите за областите Бургас, Пазарджик, Благоевград. Например през 2019 блроят на сигналите е бил 1656, а според Коцев “тези цифри показват ясно и красноречиво при каква динамична среда сме работри”.

Той отбеляза, че при приключване на първия тур разследваните нередности са над 1900, т.е. – близо една трета от сигналите са постъпили в седмицата преди балотажа.

Наказателните производства са 221 срещу 102 на миналите местни избори.

Живко Коцев специално описа основните видове сигнали – купуване на гласове, агитация, това, че се снима с телефони гласуването, че се гласува с придружител, че се разкрива тайната на вота.

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran
Коментари

КоментараThere is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Екипът на informiran.net не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна. Политика за поверителност