Извънредно! Путин заплаши запада

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
ПУТИН ЗАПЛАШИ ЗАПАДА

Русия ще даде асиметричен отговор на всички действия, които са насочени срещу нея, заяви днес в изказването си пред Федералното събрание руският президент Владимир Путин.

Речта на държавния глава бе насочена основно към вътрешната политика, но излъчи и прекалено ясни и категорични външни послания. Той обясни, че ако другите страни не искат да водят диалог и избират високомерен тон, Кремъл ще намери начин да защити своите интереси.

„Организаторите на каквито и да е провокации срещу Русия ще съжалят, така както отдавна не са съжалявали.“, каза той. За пореден път руският президент определи налаганите икономически санкции като незаконни и ги оприличи на инструмент, целящ да измъкне съгласие от държавите, които Запада смята за по-слаби.

Прокраднаха се и интересни метафори – САЩ бе определен като тигъра Ширхан от „Книга за джунглата“ на Р. Киплинг, а съюзниците им като „хиени, които се въртят около него.

Речта на Владимир Путин показва ясен обрат във външната политика на Русия.
Оттук нататък отношенията със страната ще трябва да се изграждат въз основа на очакванията за много по-силен и дори несъразмерен отговор идващ от Москва. Тази ситуация поставя под въпрос резултата от предстоящата виртуална среща между президентите на Русия и САЩ, която трябваше да бъде осъществена на 22 април. Подобен формат не вещаеше никакви сериозни промени, но сега те са още по-малко вероятни. Самочувствието на Руската федерация се гради и на последното развитие на противопоставянето в Черно море. След като Москва прехвърли част от каспийската си флотилия към Севастопол и Крим, САЩ се отказаха от заплануваното изпращане на два бойни кораба за подкрепа на силите на НАТО в черноморския регион.

При това положение може да се очаква задълбочаване на противопоставянето и появата на все повече поводи за горещ сблъсък. От подобна ситуация най-големия губещ е Европейският съюз, защото евентуален театър на напрежение и дори военен конфликт е вероятно да стане Украйна. Сред темите, засегнати днес в Кремъл, присъстваше, макар и много по-слабо от преди, послание за урегулиране на проблемите в международните отношения. Русия безспорно се мъчи да стане водещия фактор при общуването с Европа и САЩ, но все пак варианти за разумен диалог все още съществуват.
На нас, обикновените хора, остава да се надяваме, че политиците ще вземат правилните решения, защото конфликти и война не трябват на никого.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар