Путин Ердоган

Извънредно! Путин и Ердоган се разбраха – ще има зърнена сделка

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

След разговорите с руския президент Владимир Путин в понеделник, турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че скоро ще бъде възможно да се възобнови зърнената сделка, съобщава „Ройтерс“.

Русия се отказа от сделката в средата на юли – една година след като тя беше договорена с посредничеството на ООН и Турция – оплаквайки се, че собственият ѝ износ на храни и торове е изправен пред сериозни пречки.

Ердоган, който преди това изигра важна роля в убеждаването на Путин да се придържа към сделката, и Организацията на обединените нации се опитват да накарат Путин да се върне към нея.

„Вярваме, че в кратки срокове ще постигнем решение, което ще отговори на очакванията„, заяви Ердоган в черноморския курорт Сочи след първата си среща на четири очи с Путин от 2022 г. насам.

Ердоган каза, че очакванията на Русия са добре известни на всички и че противоречията трябва да бъдат отстранени, като добави, че Турция и ООН са разработили нов пакет от предложения, които да облекчат руските притеснения.

Путин заяви, че Русия може да се върне към Черноморския коридор, ако Западът изпълни отделен меморандум, договорен с ООН, за да улесни руския износ на храни и торове.

Застанал до Ердоган, Путин заяви, че „Русия може да се върне към сделката, но само ако Западът спре да ограничава руския износ на селскостопански продукти да достига до световните пазари.“

„Ще бъдем готови да разгледаме възможността за възобновяване на сделката за зърно и днес отново казах на г-н президента за това – ще го направим веднага след като всички споразумения за премахване на ограниченията за износ на руски селскостопански продукти бъдат напълно изпълнени„, каза Путин.

Той заяви, че твърденията на Запада, че Русия е предизвикала продоволствена криза, като е преустановила участието си в сделката за зърно, са неверни, тъй като цените не са се повишили при излизането ѝ от сделката. „Няма физически недостиг на храна“, каза Путин.

Въпреки че руският износ на храни и торове не е обект на западните санкции, наложени след началото на войната в Украйна, Москва и износителите на селскостопанска продукция твърдят, че ограниченията по отношение на плащанията, логистиката и застраховките са възпрепятствали доставките.

„Западът продължава да блокира доставките на зърно и торове от Руската федерация на световните пазари„, заяви Путин, като добави, че Западът е измамил Русия по отношение на сделката, тъй като богатите страни са получили над 70% от изнесеното по нея зърно.

Русия и Украйна са две от ключовите страни производителки на селскостопанска продукция в света и основни играчи на пазарите на пшеница, ечемик, царевица, рапица, рапично масло, слънчогледово семе и слънчогледово олио.

Путин заяви, че тази година Русия очаква реколта от 130 млн. тона зърно, от които 60 млн. тона могат да бъдат изнесени.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви в четвъртък, че е изпратил на руския външен министър Сергей Лавров „набор от конкретни предложения“, насочени към възобновяване на зърнената сделка.

Едно от основните искания на Москва е Руската селскостопанска банка да бъде включена отново към международната система за разплащания SWIFT. ЕС я отстрани през юни 2022 г. като част от мащабните санкции.

Путин заяви, че планът за доставка на до 1 млн. тона руско зърно в Турция на по-ниски цени за последваща преработка в турски заводи и изпращане до най-нуждаещите се страни не е алтернатива на сделката за зърното. Той също така заяви, че Русия е близо до сключване на споразумение с 6 африкански държави по план за безвъзмездно снабдяване на Буркина Фасо, Зимбабве, Мали, Сомалия, Централноафриканската република и Еритрея с до 50 000 тона зърно за всяка от тях.

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran
Коментари

КоментараThere is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар