Путин

Извънредно! Путин обясни новия курс за газов натиск над ЕС

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Драмите с  газопровода „Северен поток“ и злополучната „канадска“ турбина продължават.  При това се очаква Москва да открива още технически проблеми и причини за ограничаване на доставките на природен газ за „вражеските държави“ от ЕС – самият президент Путин предупреди за възможни „засечки“.

 

Турбината на „Сименс Енерджи“, която бе на ремонт в Канада, вече е поправена и се намира в Германия, но още не може да стигне до компресорната станция в Русия. Първо имаше проблеми с връщането на машината заради санкциите на Канада срещу Русия (наложи се Отава да направи изключение). После се оказа, че се бави документацията за проведената профилактика и за транспортирането на сложното високотехнологично оборудване.

Днес руската компания „Газпром“ обяви, че „Сименс“ са набавили нужните лицензи, но все още съществували рискове и неизяснени въпроси. В изявлението си „Газпром“ посочва, че въпросите за санкциите на ЕК и Великобритания остават нерешени, а те са важни за доставката на двигателя в Русия и за планирания основен ремонт на другите газови турбини за станция „Портовая“.  „Газпром“ подчертава, че отново е призовал  Siemens да съдейства за набавянето на необходимите документи и за разяснения за решаването на останалите въпроси.

Зад всички тези изявления и призиви се крие ясно послание към ЕС – ако не смекчите санкциите, ще имате големи грижи с доставките на природен газ.

 

Ремонти и редукции

Всъщност още миналата седмица Путин предупреди европейците да не разчитат много на „Северен поток“. Руският президент обясни, че доставките по газопровода може да бъдат допълнително намалени поради „бавния напредък в поддръжката на съоръженията„.

След плановата годишна профилактика, продължила 10 дни и послужила като оправдание за пълното спиране на газоподаването, на 21 юли „Северен поток“ отново заработи, но със занижени количества.

Путин твърди, че „Газпром“ не е виновен за проблемите с преноса към Европа и се стреми въпреки всичко да изпълнява задълженията си. С което иска да каже – вие ни наказахте със санкции, ние пък всеки ден ще ви напомняме колко сте зависими от руския газ.

Говорейки пред репортери след посещението си в Иран, Путин поясни, че има пет газови помпени агрегата, управлявани от Siemens Energy в „Северен поток“ 1, но някои са извън строя – например единият бил извън строя заради „повреди по вътрешната облицовка“.

„Там има две турбини, които изпомпват 60 милиона кубически метра на ден… Ако едната не бъде върната, ще има една, която е с капацитет 30 милиона кубически метра. „Газпром“ има ли нещо общо с това?“, запита Путин. И намекна, че Кремъл вече има ново оправдание да редуцира доставките  – още една от газовите турбини трябва да бъде изпратена за ремонт на 26 юли.

 

Дълго завръщане 

Турбината, поправена в Канада, е била изпратена със самолет в Германия още на 17 юли. В петък „Гaзпpoм“ зaяви, че все oщe нe e пoлyчил нeoбxoдимaтa дoĸyмeнтaция oт Ѕіеmеnѕ Еnеrgу, пoтвъpждaвaщa ocвoбoждaвaнeтo oт caнĸциитe нa Eвpoпeйcĸия cъюз и Kaнaдa зa ĸлючoвaтa тypбинa зa тpъбoпpoвoдa, ĸoятo тpябвa дa бъдe въpнaтa ĸъм ĸoмпpecopнaтa cтaнция „Πopтoвaя“.

Според „Koмepcaнт“ турбината е можела да отпътува  с ферибот от Германия за Финландия още в събота, но заради липсата на експортно разрешително не е била качена за транспортиране.

Тази сутрин стана ясно, че в неделя „Сименс“ е пpeдaлa дoĸyмeнтaцията и машината ще може да отпътува за станция „Портовая“ .

Но дори и след като турбината бъде доставена и монтирано, доставките по „Северен поток вероятно ще останат ограничени, тъй като предстои профилактика на друто оборудване на същата компресорна станция.

Коментари

Коментараloading...
There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар