Извънредно! Радев назначава Бойко Рашков и Николай Цонев за силови министри в служебният кабинет

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Изненада е номинацията за служебен силов вицепремиер и министър на отбраната.

 

За поста Радев е поканил Николай Цонев, пише Стандарт. Той ще наблюдава службите.

Бойко Рашков и Николай Цонев по всяка вероятност ще бъдат силовите министри в служебния кабинет на президента Румен Радев.

 

За Бойко Рашков, който сега съветва Радев по правните въпроси, се говореше, че може и да е премиер, но явно държавният глава ще възложи премиерските функции на дясната си ръка ген. Стефан Янев, както вече Епицентър.бг писа.

 

Така върху Бойко Рашков като вътрешен министър ще легнат отговорностите за ревизията на кабинета „Борисов 3”. Със сигурност Рашков най-добре знае как да отвори всички чекмеджета на досегашната власт, за да провери документите в тях.

Рашков бе депутат от левицата, зам.-министър на правосъдието в правителството на тройната коалиция, а от 2013-а до 2018 г. – председател на Националното бюро за контрол на специални разузнавателни средства. Университетски преподавател по право. Като народен представител в 39-о Народно събрание Рашков е член на правната комисия и заместник-председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред. В периода януари 2008 г. до месец май 2009 г. той бе заместник-министър на правосъдието. Миналата година президентът Радев го назначи за член на правния си съвет.

Изненада е номинацията за служебен силов вицепремиер и министър на отбраната. За поста Радев е поканил Николай Цонев, пише Стандарт. Той ще наблюдава службите.

Цонев е бивш министър на отбраната през периода 2008-2009.

На 1 април 2010 година Цонев бе зрелищно арестуван и обвинен в предлагане на подкуп на следовател, като по време на ареста заместник-градският прокурор Роман Василев го нарече Цонев „абсолютен престъпник“. На 28 октомври 2012 година е оправдан от Софийския градски съд по това обвинение. Цонев осъди България в Страсбург. По време на делото държавата призна, че е нарушила правата му. Цонев е съден и оправдан по общо четири дела и през август 2015 г. той осъди прокуратурата на втора инстанция да му плати обезщетение в размер на 15 000 лева.

 

За икономически министър вече се завъртя и името на Асен Василев, който бе служебен министър на икономиката, енергетиката и туризма в служебното правителство на Марин Райков през 2013 г. Василев участва в екипа, изготвил предложенията на президента Румен Радев за проекти, които да бъдат финансирани от Плана за възстановяване на България. Василев е роден в Хасково. Завършил е Харвардският университет, специализира бизнес администрация и право в Harvard Business School и Harvard Law School. Съосновател и директор е на Центъра за икономически стратегии и конкурентоспособност.

От 1999 до 2004 г. работи като консултант в „Monitor Group“ в САЩ, Канада, Европа и Южна Африка. Ръководи проекти за маркетинг и стратегическо развитие на големи международни компании в телекомуникационната индустрия, енергетиката, минното дело, застраховането и в редица големи производители на потребителски стоки.

 

Любопитен е казусъс с Деница Златева и Весела Лечева, членовете на БСП, които се говори, че президентът Румен Радев ги е поканил за министри в служебния му кабинет.

 

В кулоарите на парламента се спряга усилено и името на Желю Бойчев, едно от известните лица на БСП. Той бил шанс за икономиката или енергетиката, но още не е сигурно, че ще става министър.

Кандидатурите им обаче трябва да минат през обсъждане и решение на Националия съвет на БСП, както е последното решение на пленума на социалистите.

Освен това Деница Златева ще трябва да напусне ръководния пост в държавното енергийно дружество “Булгаргаз”, където бе назначена от премиера Борисов през август 2020 година.

 

“Съставянето на един служебен кабинет изисква в него да бъдат привлечени уважавани експерти, които, независимо от политическите си пристрастия, да бъдат обединени от важната цел за провеждане на честни избори и управление на страната в трудни времена. В тази връзка ви обявявам, че имам намерение да поканя авторитетни експерти от левицата, част от които изпълниха успешно мисията си в предишното назначено служебно правителство”, обърна се държавният глава към Корнелия Нинова, когато тя върна третия проучвателен мандат.

 

“Ще трябва да се спазят партийните процедури”, бе категоричният отговор на Нинова.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар