ИЗВЪНРЕДНО! Радев: Нашата външна политика трябва да се формира в София, а не в чуждите посолства

Без категория
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Ценностите, от които се водим, са солидарност и сигурност“, каза Румен Радев. /DAILYPRESS.bg-com

През изминалата година се ръководих от ясното съзнание, че нашата външна политика трябва да се формира тук, в София.

Това заяви президентът Румен Радев по време на традиционния за началото на годината прием за ръководителите на дипломатическите мисии, предаде репортер на Информационна агенция „Дейли Прес“.

„Тя трябва да се основава на откритост, принципност и предвидимост, за да печели приятели и партньори навсякъде по света.

На тази основа трябва да се развиват отношенията ни с всички останали държави“, подчерта Радев.

С настъпилата 2018 г. той благодари за изключително резултатната дейност и сътрудничество през изминалата година. Благодаря ви и за всичко, което правите за развитието на двустранните отношения между България и всички държави, които представлявате, обърна се президентът.

„От 1 януари България пое председателството, което за нас едновременно, е предизвикателство, но и огромна отговорност и възможност.

Очакват ни напрегнати месеци, но ние имаме ясни цели и приоритети. България трябва да бъде инициатор на важни дебати, които да търсят консенсус и рационални решения по много важни теми от дневния ред на Европа. Ценностите, от които се водим, са солидарност и сигурност“, каза Румен Радев.

„Важно за ЕС и намаляване на различията и икономическо развитие и жизнения стандарт. Едно от големите предизвикателства е да търсим баланс за стратегическите приоритети и за въпроси, които не търсят отлагане, като мигрантската криза и бюджетът на ЕС. Що се отнася до кохезионните фондове въпросът не е дали, а как те да бъдат продължени по един най-ефективен и резултатен начин. Уникалното достояние на ЕС е солидарността. Трябва да работим така, че тя да бъде запазена и развиван“, изтъкна Радев, пише Агенция „Бгнес“.

Според него значимият приоритет на нашето председателството са Западните Балкани.

„Ние твърдо стоим зад този приоритет. Без да обърне внимание на този регион Европа не може да бъде силна и единна. Председателството отваря една нова врата за нас. Наред с него, важните въпроси от европейския дневен ред, ние се вглеждаме по-внимателно и в нас самите. Председателството на Съвета на ЕС не означава, че то следва изцяло дневния ред на нашата външна политика“, посочи държавният глава. Според него честите кризи в региона на Близкия Изток налагат колективни подходи за тяхното разрешаване.

„България като външна раница на ЕС, е изключително заинтересована от бързото регулиране на конфликтите в Сирия и Йемен, от ликвидирането на остатъците от ислямска държава“, каза президентът.

„Предизвикателствата пред нас са много-сигурността, климатичните промени, борбата с религиозната радикализация, бедността. Може да постигаме успех само и единствено, ако работим заедно и кажем не на насилието и не на дискриминацията“, заключи Радев.

Ангажирани сме да работим ръка за ръка за едно бъдеще без войни, разделения и окупации, каза д-р Ахмед Ал Мадбух, извънреден и пълномощен посланик на Държавата Палестина и доайен на дипломатическия корпус в България. Той пожела успех на председателството.

 

източник

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар