ИЗВЪНРЕДНО! Разбиха престъпна група с участието на служител на КАТ

Без категория
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Разбита е престъпна група с участието на ръководен служител от ОДМВР в Габрово.

Води се досъдебно производство.

“Това е поредният случай, в който е задържано длъжностно лице. За съжаление, бяха направени опити от полицията в Габрово да се затрудни разследването”, заяви на пресконференция ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев.

За акцията в “Пътна полиция” в града беше съобщено още в петък, но информацията не беше потвърдена официално.

Разследват се 4 лица. Възложено е на дирекция “Инспекторат“ към МВР да се проверят служители на полицията в Габрово, информиран е и вътрешният министър Валентин Радев.

Организираната група е действала от 2016 година.

Схемата е следната:

Предварително клиент е заявявал каква кола иска.

Групата отива в Германия, наема кола под наем и я кара в България.

У нас е пренабиват номерата и чрез служебното лице в КАТ откраднатата кола се регистрира в КАТ и продава на лицето, което в много от случаите не подозира за схемата, обясниха прокурорите.

Събират се данни за още свързани с групата лица.

Има информация за 14 регистрации на автомобили. Задържаният полицай имал пряко участие в регистрацията на колите. У него са намерени около 5 000 лв., върху които имало отпечатъци на ръководителя на групата.

“Полицейският служител от ОДМВР – Габрово е взимал около 5 000 лева за незаконната регистрация на един автомобил”, каза наблюдаващият прокурор от Специализираната прокуратура Ангел Кънев, цитиран от “Фокус”.

“Другите трима, участвали в престъпната група, са български граждани от Варна – бизнесмени, не са криминално проявени. Възложили сме данъчни ревизии на цялостната дейност на тези лица, за да установим има ли съответствие или не на имуществото, което имат, и паричните средства, които получават. Дамата не работи нищо, двамата мъже, които не са длъжностни лица – единият работи в Германия, а другият в България и дейността им е свързана с продажба на автомобили“, обясни прокурор Кънев.

Той уточни, че регистрацията на присвоените автомобили винаги е ставала в ОДМВР – Габрово.

“Задържаният полицейски служител като офицер последен казва дали събраните документи отговарят на изискванията за регистрация на автомобила. Установявано е, че по тях има манипулации най-често при преминаване на гранични контролно-пропускателни пунктове. По случая са разпитвани много хора. Данните на този етап са за 10 сменени номера, но тепърва ще се събират още доказателства. Имаме съдействие от колегите в Германия“, обясни той.

И продължи, че в конкретното претърсване в колата на полицейския са намерени 5 000 лева, за да регистрира незаконно един автомобил.

“Горе-долу толкова му е тарифата“, обясни Кънев.

За престъпната схема германските власти са информирани от българските им колеги. Специализираната прокуратура ще иска на трима от задържаните мярка “Задържане под стража”, четвъртият се издирва с европейска заповед за арест.

nova.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар