ИЗВЪНРЕДНО! „Росатом“ с изявление за АЕЦ “Белене”

Без категория
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

„Росатом“ изразява задоволство по отношение на това, че българското правителство търси решения за реализацията на проекта АЕЦ “Белене”. Сигурен съм, че правителството ще вземе мъдро и правилно решение“.

Това заяви първият заместник генерален директор „Росатом“ Кирил Комаров. Той обаче не отговори категорично дали руската корпорация ще се включи като стратегически инвеститор, предаде БГНЕС.

Комаров заяви, че руската компания е в непрекъснат диалог с българските им колеги по проекта за втората атомна.

Неведнъж са заявявали, че са готови да обсъждат всяко едно решение на българското правителство.

„Препоръките, които сме давали на Министерството на енергетиката е да бъдат разгледани всички възможни варианти за този проект.

Същевременно също сме казвали, че никъде по света такива проекти не се осъществяват без държавата. Друг е въпросът обаче какво ще е това участие“, отбеляза Кирил Комаров.

Твърдата позиция на правителството е, че втора атомна централа ще се строи от стратегически инвеститор, на пазарен принцип и без държавни гаранции.

В края на юни Министерски съвет, след подкрепа от парламента, отмени свое старо решение и възложи на министър Теменужка Петкова до края на октомври да работи по избора и търсенето на инвеститор. Очаква се най-късно до края на годината активите и пасивите по проекта да се отделят в отделно дъщерно дружество.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар