Извънредно! Русия осуети нови атаки по Запорожката АЕЦ

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Москва пак обвини Киев в ядрен тероризъм

Украйна подготвяла провокация, за да шантажира Европа

Запорожка област прави референдум за отделяне на 11 септември

Руските системи за противовъздушна отбрана осуетиха украински атаки срещу град Енергодар и Запорожката АЕЦ, заявиха руските власти в превзетата Запорожка област в Украйна, предаде Ройтерс.

Системите за ПВО отразиха през нощта и тази сутрин всички опити на украинските въоръжени сили да атакуват Енергодар и Запорожката АЕЦ с бойни дронове и тежка артилерия, заяви представителят на властите Владимир Рогов. В ефира на руския “Първи канал” той добави, че украинските власти готвят голяма провокация на територията на Запорожката АЕЦ, за да шантажират Европа със заплахата от ядрена катастрофа.

Обстрелът на Запорожката АЕЦ от подразделения на украинските въоръжени сили е акт на ядрен тероризъм и може да доведе до катастрофа, по-голяма от чернобилската, каза по-късно днес Иван Нечаев – представител на руското външно министерство, предаде ТАСС.

“През последните дни украински подразделения няколко пъти обстреляха територията на Запорожката АЕЦ, което е акт на ядрен тероризъм. Тези действия на киевския режим могат да доведат до катастрофа, много по-мащабна от тази на Чернобилската АЕЦ”, изтъкна Нечаев.

В същото време украинските власти продължават да обвиняват руските за обстрелите на атомната централа. “Обстрелът на Запорожката АЕЦ от руските войски с реактивни системи за залпов огън миналата седмица е създал сериозен риск за безопасното функциониране на централата”, посочи украинският ядрен оператор “Енергоатом”. В изявлението на компанията се отбелязва, че днес Запорожката АЕЦ работи при риск от нарушения на нормите за радиационна и пожарна безопасност.

“В резултат на обстрела сериозно са повредени азотно-кислородната станция и обединеният спомагателен корпус. Продължава да има риск от изтичане на водород и на на радиоактивни вещества. Има и голяма опасност от пожар”, подчерта “Енергоатом”.

Атомната централа в украинския град Енергодар, която е под контрола на руските сили, беше подложена неколкократно на артилерийски обстрел и є бяха нанесени щети през уикенда. Критична инфраструктура обаче не беше засегната. Русия и Украйна се обвиняват взаимно за атаките.

Междувременно назначените от Москва власти в завзетата част на Запорожка област обявиха, че планират референдумът за присъединяване на областта към Руската федерация да се проведе на 11 септември.

САЩ били главен подбудител на кризата

Китай подкрепи Кремъл за инвазията в Украйна

Посланикът на Китай в Москва Чжан Ханхуей.

Посланикът на Китай в Москва Чжан Ханхуей подкрепи аргументите на Русия за инвазията є в Украйна, предаде Ройтерс.

В интервю за ТАСС той обвини САЩ, че са “натикали в ъгъла” Русия с няколкото разширявания на военния съюз НАТО след края на Студената война и с подкрепата към силите, целящи да съюзят Украйна с Европейския съюз вместо с Москва.

“Като инициатор и главен подбудител на украинската криза, Вашингтон продължава да доставя оръжия и военно оборудване на Украйна, докато налага безпрецедентни санкции на Русия”, посочи Чжан Ханхауей. И допълни: “Крайната цел (на САЩ) е да изтощят и смачкат Русия с продължителна война и тоягата на санкциите”, каза Чжан.

Анализатори определят изявлението на посланика като силна подкрепа за Русия от страна на Китай, който досега опитваше да страни от заемане на позиция по украинската криза. Пекин не е подкрепил публично инвазията на Русия в Украйна, но и не я осъдил.

Чжан Ханхауей посочи още в интервюто, че руско-китайските отношения са навлезли в “най-добрия си период в историята и се характеризират с най-високо ниво на доверие, най-високо ниво на взаимодействие и най-голяма стратегическа значимост”.

Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар